Zupa z kurczakiem o smaku wybitnie kokosowym
Składniki:
2 szklanki mleka kokosowego
2 szklanki bulionu (ostatecznie może być z kostki)
2 piersi kurczaka o wadze około 50 dag
3 cm korzenia świeżego imbiru (nie da się niczym innym zastąpić)
1 szklanka ugotowanego długoziarnistego ryżu
0,5 łyżeczki cukru
sól
świeżo zmielony czarny pieprz
szczypta pierzu cytrynowego
1 papryczka chilli
garść świeżych liści kolendry (można zastąpić natką pietruszki)
Etapy przygotowania:
Pierś kurczaka umyj, osusz, następnie pokrój w cienkie plastry w poprzek włókien. Papryczkę chilli przekrój wzdłuż na pół, usuń nasiona, następnie drobno pokrój. Imbir obierz i pokrój w cienkie plasterki. Do garnka przelej mleko kokosowe, dodaj bulion i imbir, mieszaj, doprowadź do wrzenia i gotuj na małym ogniu przez 10 minut, często mieszając. Dodaj pokrojone piersi, cukier, sól, zamieszaj i ponownie gotuj 10 minut. Dodaj ryż i trzymaj na ogniu przez minutę. Zupę dopraw pieprzem. Przelej do miseczek, udekoruj kolendrą i papryczką chilli. Podawaj bardzo gorącą
BRAK KOMENTARZY
Przepraszamy, formularz komentarzy jest obecnie zamknięty.