Zupa kalafiorowa – kremowa i aromatyczna
Składniki:
1 spory kalafior
1 cebula cukrowa (można zastąpić zwykłą)
2 korzenie pietruszki
kawałek selera – około 10 dag
2 ząbki czosnku
6 szklanej warzywnego bulionu
2 łyżki masła ghee (można zastąpić olejem)
1/ 2 szklanki kwaśnej śmietany
szczypta kuminu
2 łyżki drobno posiekanej natki pietruszki
sól
świeżo zmielony czarny pieprz
do podania:
świeżo starty parmezan (można zastąpić twardym, żółtym serem)
Etapy przygotowania:
Obraną cebulą pokrój na bardzo drobną kostkę. Korzenie pietruszki i selera obierz, opłucz, następnie pokrój na drobną kostkę. Kalafiora podziel na małe kawałki. W dużym garnku rozpuść masło ghee, dodaj cebulę oraz pietruszkę i selera – smaż często mieszając przez 2 minuty. Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek )lub drobno posiekany), wymieszaj, trzymaj na ogniu chwilę. Wlej bulion. Gotuj na średnim ogniu, aż warzywa będą miękkie. Zupę dopraw kuminem, solą i pieprzem. Dodaj kalafiora i gotuj, aż będzie na tyle miękki, że będzie można w niego włożyć widelec (trwa to zwykle od 4 do 6 minut). Wyjmij kilka kawałków do dekoracji. Zupę zestaw z ognia i zmiksuj na gładką masę. Śmietanę posól, dodaj kilka łyżek gorącej zupy, wymieszaj, wlej do zupy, wymieszaj. Ewentualnie dopraw solą i pieprzem. Dodaj natkę i jeszcze raz wymieszaj. Zupę podawaj udekorowaną kawałkami kalafiora i posypaną świeżo startym parmezanem.
BRAK KOMENTARZY
Przepraszamy, formularz komentarzy jest obecnie zamknięty.