Złote mleko – czym jest?
Złote mleko to tradycyjny napój indyjski, który obecnie zyskuje popularność w świecie zachodnim ze względu na jego potencjalne korzyści zdrowotne. W związku z tym jest znany w Indiach jako alternatywny środek wzmacniający układ odpornościowy i łagodzący dolegliwości, takie jak: przeziębienie; zapalenie; rozstrój żołądka.
Ciepły, złocistożółty napój jest mieszanką podgrzanego dowolnego mleka: krowiego, owczego, koziego lub roślinnego (ryżowego, migdałowego lub kokosowego) oraz kurkumy, imbiru i pieprzu. Warto dodać, że wiele osób pije złote mleko jako zamiennik wszelakich deserów, ponieważ niektóre przepisy na ten koktajl zawierają cynamon i miód.
Złote mleko na stan zapalny
Składniki złotego mleka mają silne właściwości przeciwzapalne. Uważa się, że przewlekłe zapalenie odgrywa główną rolę w chorobach przewlekłych, w tym w raku, zespole metabolicznym, chorobie Alzheimera i chorobach serca. Z tego powodu diety bogate w związki przeciwzapalne mogą zmniejszyć ryzyko wystąpienia tych schorzeń. Badania pokazują, że imbir, cynamon i kurkumina – aktywny składnik kurkumy – mają silne właściwości przeciwzapalne. Badania sugerują nawet, że działanie przeciwzapalne kurkuminy jest porównywalne z działaniem niektórych leków farmaceutycznych bez żadnych skutków ubocznych. To działanie przeciwzapalne może zmniejszyć ból stawów spowodowany chorobą zwyrodnieniową stawów i reumatoidalnym zapaleniem stawów. Chociaż sama kurkumina jest już jednym z najsilniejszych, czysto naturalnych związków przeciwzapalnych, może mieć jeszcze bardziej znaczące działanie w połączeniu z czarnym pieprzem. W pieprzu bowiem znajduje się piperyna, która może zwiększać wchłanianie kurkuminy przez organizm 20-krotnie.
Złote mleko zwalcza bakterie, wirusy i grzyby
W Indiach złote mleko jest często używane jako domowy środek na przeziębienia. W rzeczywistości żółty napój jest reklamowany ze względu na swoje właściwości wzmacniające odporność. Badania z użyciem probówek sugerują, że kurkumina ma właściwości przeciwbakteryjne, przeciwwirusowe i przeciwgrzybicze, które mogą pomóc w zapobieganiu i zwalczaniu infekcji. Chociaż wyniki badań są obiecujące, obecnie nie ma dowodów na to, że złote mleko zmniejsza infekcje u ludzi. Ponadto związki zawarte w świeżym imbirze mogą hamować rozwój niektórych bakterii. Podobnie badania laboratoryjne wskazują, że aldehyd cynamonowy, aktywny składnik cynamonu, może zapobiegać rozwojowi bakterii. Ponadto może pomóc w leczeniu infekcji dróg oddechowych wywołanych przez grzyby. Składniki złotego mleka mają również silne właściwości przeciwutleniające i przeciwzapalne, które mogą wzmocnić układ odpornościowy.
Złote mleko poprawia nastrój
Wydaje się, że kurkuma – a dokładniej kurkumina będąca jej aktywną substancją – może poprawiać nastrój i zmniejszać objawy depresji. W 6-tygodniowym badaniu 60 osób z dużymi zaburzeniami depresyjnymi przyjmowało kurkuminę, lek przeciwdepresyjny lub ich połączenie. Osoby, którym podano tylko kurkuminę, doświadczyły podobnej poprawy, jak osoby, którym podano leki przeciwdepresyjne, podczas gdy grupa łączona zauważyła najwięcej korzyści.
Złote mleko obniża poziom cukru we krwi
Składniki złotego mleka, szczególnie imbir i cynamon, mogą pomóc obniżyć poziom cukru we krwi. Na przykład 1–6 gramów cynamonu dziennie może obniżyć poziom cukru we krwi na czczo nawet o 29%. Co więcej, cynamon może zmniejszać oporność na insulinę. Komórki oporne na insulinę są mniej zdolne do pobierania cukru z krwi, więc obniżenie insulinooporności ogólnie obniża poziom cukru we krwi. Wydaje się, że cynamon zmniejsza wchłanianie glukozy w jelitach po posiłku, co może dodatkowo poprawić kontrolę poziomu cukru we krwi. Podobnie, regularne dodawanie niewielkich ilości imbiru do diety może pomóc obniżyć poziom cukru we krwi na czczo nawet o 12%.
Złote mleko – przepis
Wiele osób uważa, że mleko kokosowe (w puszce) i niesłodzone mleko migdałowe to idealna baza do kremowego, złotego mleka. W związku z tym nic nie stoi na przeszkodzie, by zrobić mieszankę obu lub użyć tylko mleka migdałowego, jeśli chcemy mieć lżejszą konsystencję, lub tylko mleka kokosowego, jeśli chcemy, aby było cięższe. Poza tym mleko kokosowe i olej kokosowy mogą dodawać do napoju zdrowe tłuszcze, które dzięki rozpuszczalności w tłuszczach pozwalają organizmowi na lepsze wchłanianie kurkuminy. Również czarny pieprz jest obowiązkowy, ponieważ ogromnie zwiększa biodostępność kurkuminy.
Składniki:
- 1 szklanka mleka migdałowego lub kokosowego (lub jakiegokolwiek innego);
- 1/2 łyżeczki kurkumy w proszku;
- 1 plasterek imbiru (0,5 cala grubości, drobno posiekany);
- 1 szczypta pieprzu czarnego;
- 1/4 łyżeczki cynamonu (mielony, opcjonalnie);
- 1/2 łyżeczki oleju kokosowego (opcjonalnie);
- 1 szczypta chili (opcjonalnie);
- 1/2 łyżeczki miodu (opcjonalnie).
Przygotowanie złotego mleka
Na samym początku podgrzewamy mleko kokosowe lub migdałowe w małym garnku na średnim ogniu. Pozostałe składniki należy dodać do dużego kubka i wymieszać. Następnie trzeba wlać łyżeczkę podgrzanego mleka do filiżanki i mieszać, aż płyn będzie gładki i bez grudek. W końcu można dodać pozostałe mleko i również dobrze wymieszać. Pozostałe kawałki imbiru mogą pozostać w filiżance lub zostać odcedzone. Na koniec można doprawić złote mleko do smaku i dodać opcjonalne przyprawy. Złote mleko można również przygotować z wyprzedzeniem i przechowywać w lodówce do pięciu dni. Po prostu należy podgrzać je przed wypiciem.
BRAK KOMENTARZY
Przepraszamy, formularz komentarzy jest obecnie zamknięty.