Zapiekanka ziemniaczana z kiełbasą
Składniki:
ziemniaki -5 sztuk
kiełbasa zwyczajna -1 sztuka
śmietana 18% -200 mililitrów
jajka -2 sztuki
cebula -1 sztuka
ser żółty starty -80 gramów
olej do smażenia -1 łyżka
Papryka ostra -1 szczypta
Papryka słodka -1 łyżeczka
Gałka muszkatołowa -1 szczypta
Pieprz czarny -1 szczypta
Bazylia -1 łyżeczka
Etapy przygotowania:
Przygotuj sos – śmietanę wymieszaj z przyprawami (bazylią, pieprzem, gałką muszkatołową) i jajkami, dopraw solą w/g uznania. Cebulę i kiełbasę pokrój w kostkę i usmaż na rozgrzanym oleju, aż będzie rumiana, dopraw słodką i ostrą papryką. Ziemniaki obierz, umyj, pokrój w cienkie plastry i wymieszaj z sosem śmietanowym. Do masy ziemniaczanej dodaj kiełbasę z cebulą i wymieszaj. Foremkę do pieczenia wyłóż pergaminem. Wylej do niej przygotowaną masę. Wyrównaj wierzch. Posyp całość startym serem i zapiekaj w piekarniku rozgrzanym do 180 °C przez 50 minut. Pod koniec pieczenia możesz zwiększyć temperaturę do 200 °C, aby zapiekanka się przypiekła z wierzchu.
BRAK KOMENTARZY
Przepraszamy, formularz komentarzy jest obecnie zamknięty.