Zakupy na Boże Narodzenie
Czy można wyobrazić sobie tradycyjną kolację wigilijną bez karpia? Wcale nie jest to proste. Zdecydowana większość klientów na łęczyckim targu innych ryb nawet nie szuka. Podobnie jest jeśli chodzi o tradycję choinkową – największym zainteresowaniem cieszy się świerk, oczywiście żywy. Szaleństwo przedświątecznych zakupów zaczęło się na dobre. Jakie są ceny świątecznych produktów na łęczyckim targu i w sklepach?
– Karp kosztuje 15 zł/kg. Sprzedaję go najwięcej w wadze 1,5 kg, do 2 kg, choć ostatnio klientka zamówiła trzy karpie po 5 kg i jednego, który ważył 7 kg, ale takich wyjątków jest niewiele – mówi z uśmiechem Konrad Sęczkowski, właściciel gospodarstwa rybackiego z gm. Wartkowice. – Choć najpopularniejszy jest nadal karp królewski, dobrze sprzedaje się też karp pełnołuskowy. Ma cieńszą skórę, dzięki czemu mięso jest chudsze. Jak klient raz go skosztuje, to już zawsze po niego wraca. Inne ryby niż karpie sprzedają się w bardzo niewielkich ilościach. Ostatnio klienci pytają o szczupaka i suma, ale w tym roku jest ich wyjątkowo mało.
Dużo jest natomiast choinek. Małe i duże, w donicach i ścięte, od świerku po daglezje. Nawet bardzo wymagający klient znajdzie odpowiednie dla siebie drzewko bożonarodzeniowe.
– Łęczycanie już od ubiegłego tygodnia kupują choinki, nie czekają na ostatnią chwilę. Na pewno dlatego, że teraz jest naprawdę ogromny wybór. W wigilię tylu drzewek już na pewno nie będzie – usłyszeliśmy od Emila Kazimierskiego. – Sprzedajemy drzewka z własnej plantacji w Topoli Katowej, klienci często o to pytają. Wielu jest stałych klientów oraz tych, którzy umawiają się na odbiór choinki z plantacji. Wówczas wykopujemy drzewko bezpośrednio z ziemi. Na targu sprzedajemy najwięcej świerku pospolitego, srebrnego oraz jodły, która najdłużej trzyma igliwie i najładniej pachnie. Ciekawa jest też daglezja, klienci mówią, że po wniesieniu do domu ma przyjemny zapach – jabłek i cytryny.
Nie mniejszy ruch niż na targu już się zaczął w sklepach mięsnych i cukierniach. Łęczycanie na świąteczny obiad najczęściej wybierają kurczaki lub schab. Jeśli zaś chodzi o słodkości, święta Bożego Narodzenia zdominowane są przez pierniki, makowce i serniki.
(ms)
BRAK KOMENTARZY
Przepraszamy, formularz komentarzy jest obecnie zamknięty.