Żabnica
Składniki:
600 g filetów z żabnicy
80 ml oliwy z oliwek
80 g masła
1/2 cytryny
2 ząbki czosnku
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
sól
świeżo zmielony czarny pieprz
sos:
1/2 szklanki jogurtu greckiego
1 ząbek czosnku
1 łyżka oliwy z oliwek
1 łyżeczka musztardy
sól
pieprz
do podania:
gotowane brokuły
Etapy przygotowania:
Rybę umyj i osusz. Skrop oliwą z oliwek i dopraw solą i pieprzem z obu stron. Odstaw na 15 minut. Cytrynę sparz wrzątkiem. Zetrzyj skórkę i wyciśnij sok. Czosnek posiekaj. Piekarnik nagrzej do 180 stopni C. Formę do zapiekania skrop oliwą z oliwek. Rybę przełóż do formy i skrop sokiem z cytryny. Posyp startą skórką z cytryny, czosnkiem i natką pietruszki. Na wierzchu ułóż cienkie plasterki masła. Formę wstaw do piekarnika i piecz około 20 minut. Kiedy ryba się piecze, przygotuj sos. Do jogurtu dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek i musztardę. Zmiksuj. Stopniowo dodawaj oliwę z oliwek i miksuj, aż składniki się połączą. Dopraw solą i pieprzem. Żabnicę podawaj na obiad z brokułami i sosem.
BRAK KOMENTARZY
Przepraszamy, formularz komentarzy jest obecnie zamknięty.