Uniejów chce być znany w Polsce nie tylko z term
W zamku Arcybiskupów Gnieźnieńskich odbył się pokaz kulinarny w wykonaniu Adama Kozaneckiego – finalisty 4.edycji programu „MasterChef”. Wydarzenie było zapowiedzią cyklu imprez tematycznych pod hasłem „Kulinarny Uniejów”, których uczestnik popularnego programu kulinarnego będzie ambasadorem.
Kilkadziesiąt osób było świadkami wyjątkowego pokazu kulinarnego. W roli głównej wystąpił Adam Kozanecki, kucharz, finalista programu MasterChef, a przy tym doskonały showman. On sam mówi o sobie, że jest jak ratatouille – barwny, witalny i nieprzewidywalny. Takie też było danie, które zaprezentował zebranym gościom.
Pasja gotowania, kreatywność i ogromna energia to mieszanka, która sprawia, że wydarzenia, w które zaangażowany jest Adam, są wyjątkowe. Stąd też pomysł, by stał się twarzą i ambasadorem cyklu imprez kulinarnych, które zaplanowano w gminie Uniejów na okres od kwietnia do grudnia br.
Wśród kulinarnych wydarzeń odbędą się eventy pn. „Prosto z rusztu – wielkie grillowanie”, „Słodko jak w niebie!” czy „Winobranie”. Kolejny planowany jest także w grudniu, w trakcie Jarmarku Bożonarodzeniowego. W kalendarzu nie zabraknie również organizowanego cyklicznie Festiwalu Smaków.
Na początku lutego odbyło się spotkanie włodarzy miasta z osobami prowadzącymi na terenie gminy działalność o charakterze gastronomicznym, pszczelarzami i producentami żywności. Burmistrz omówił zmiany, jakie mają nastąpić na terenie miasta w ciągu najbliższych lat. Jedną z nich jest chęć wypromowania miejscowości pod kątem kulinarnym, ze szczególnym zwróceniem uwagi na kuchnię regionalną.
Dla lepszego spożytkowania dużego potencjału regionu, burmistrz zaprosił do współpracy pochodzącego z Uniejowa uczestnika jednego z najpopularniejszych programów kulinarnych w Polsce. Efektem rozmów jest nowy projekt, któremu przyświecać będzie hasło „Kulinarny Uniejów”.
Pojawienie się Adama na zamku było małą zapowiedzią nadchodzących wydarzeń, natomiast serwowane danie stanowiło dla zebranych prawdziwą ucztę dla podniebienia.
BRAK KOMENTARZY
Przepraszamy, formularz komentarzy jest obecnie zamknięty.