Soki i… kombucha w cukrowni w Leśmierzu
W decydującą fazę weszły remonty hal w byłej cukrowni, gdzie już niedługo wystartują nowe przedsiębiorstwa. Biznesmen spod Warszawy zamierza produkować głównie naturalne napoje, w tym fermentowaną herbatę zwaną kombucha. Z kolei przedsiębiorca z Kutna remontuje pomieszczenia pod przyszłą produkcję konstrukcji stalowych.
Kilka dni temu pojechaliśmy do Leśmierza. Z zewnątrz nie dzieje się przy byłej cukrowni wiele, za to w środku prace idą pełną parą. Wjeżdżając do miejscowości hale z prawej strony remontowane są pod przyszłą inwestycję dot. konstrukcji stalowych. Z kolei z lewej strony produkowane mają być soki i fermentowana herbata.
– Stawiamy na naturalność. Praktycznie jako pierwsi w Polsce zaczęliśmy w Żyrardowie produkować kombuchę. To wówczas była nowość, teraz fermentowana herbata jest robiona przez wiele podmiotów. Na początku naszej działalności zajmowaliśmy się też produkcją cydru – mówi Dominik Filipiak.
Przedsiębiorca zdradził, że z regionem jest silnie związany.
– Pochodzę z Ozorkowa, dlatego zainteresowałem się halami po byłej cukrowni w Leśmierzu. Chcielibyśmy wystartować z produkcją wiosną, a więc już niedługo. Docelowo planujemy zatrudnić ok. 100 pracowników – usłyszeliśmy.
Przedsiębiorca dodaje, że współpracuje z Politechniką Łódzką.
„Nowa era z hasłem – jesteś tym, co konsumujesz – wymaga właśnie takiego podejścia. Międzynarodowe trendy, ruchy slow food oraz smart food bez zaplecza naukowego mogą pozostać mitem albo rzemieślniczą ciekawostką. Dzięki współpracy z Politechniką Łódzką, szukając nowości unikamy błędów, a ślepe zaułki szybko eliminujemy, po analizie wyników badań. Nabywca napojów otrzymuje funkcjonalny produkt, konkurencyjny i atrakcyjny” – można przeczytać na stronie uczelni.
Politechnika Łódzka jest partnerem projektu, którego celem jest wdrożenie innowacyjnej technologii produkcji kombuchy. Jest to napój o ciekawych walorach smakowych i działaniu prozdrowotnym. Liderem projektu jest Fabryka Lemoniad FL Grupa Sp. z o o. należąca do Dominika Filipiaka. W Politechnice Łódzkiej badania prowadzone są na Wydziale Biotechnologii i Nauk o Żywności.
Już niedługo z biznesem w byłej cukrowni wystartować ma też przedsiębiorca z Kutna. Profil zupełnie inny. Ważne jednak, że przy produkcji konstrukcji stalowych też będą poszukiwani pracownicy. Swojej szansy upatrują mieszkańcy Leśmierza, którzy nie ukrywają, że nowe biznesy mogą stać się impulsem dla rozwoju sennej dziś miejscowości.
cą fazę weszły remonty hal w byłej cukrowni, gdzie już niedługo wystartują nowe przedsiębiorstwa. Biznesmen spod Warszawy zamierza produkować głównie naturalne napoje, w tym fermentowaną herbatę zwaną kombucha. Z kolei przedsiębiorca z Kutna remontuje pomieszczenia pod przyszłą produkcję konstrukcji stalowych.
Kilka dni temu pojechaliśmy do Leśmierza. Z zewnątrz nie dzieje się przy byłej cukrowni wiele, za to w środku prace idą pełną parą. Wjeżdżając do miejscowości hale z prawej strony remontowane są pod przyszłą inwestycję dot. konstrukcji stalowych. Z kolei z lewej strony produkowane mają być soki i fermentowana herbata.
– Stawiamy na naturalność. Praktycznie jako pierwsi w Polsce zaczęliśmy w Żyrardowie produkować kombuchę. To wówczas była nowość, teraz fermentowana herbata jest robiona przez wiele podmiotów. Na początku naszej działalności zajmowaliśmy się też produkcją cydru – mówi Dominik Filipiak.
Przedsiębiorca zdradził, że z regionem jest silnie związany.
– Pochodzę z Ozorkowa, dlatego zainteresowałem się halami po byłej cukrowni w Leśmierzu. Chcielibyśmy wystartować z produkcją wiosną, a więc już niedługo. Docelowo planujemy zatrudnić ok. 100 pracowników – usłyszeliśmy.
Przedsiębiorca dodaje, że współpracuje z Politechniką Łódzką.
„Nowa era z hasłem – jesteś tym, co konsumujesz – wymaga właśnie takiego podejścia. Międzynarodowe trendy, ruchy slow food oraz smart food bez zaplecza naukowego mogą pozostać mitem albo rzemieślniczą ciekawostką. Dzięki współpracy z Politechniką Łódzką, szukając nowości unikamy błędów, a ślepe zaułki szybko eliminujemy, po analizie wyników badań. Nabywca napojów otrzymuje funkcjonalny produkt, konkurencyjny i atrakcyjny” – można przeczytać na stronie uczelni.
Politechnika Łódzka jest partnerem projektu, którego celem jest wdrożenie innowacyjnej technologii produkcji kombuchy. Jest to napój o ciekawych walorach smakowych i działaniu prozdrowotnym. Liderem projektu jest Fabryka Lemoniad FL Grupa Sp. z o o. należąca do Dominika Filipiaka. W Politechnice Łódzkiej badania prowadzone są na Wydziale Biotechnologii i Nauk o Żywności.
Już niedługo z biznesem w byłej cukrowni wystartować ma też przedsiębiorca z Kutna. Profil zupełnie inny. Ważne jednak, że przy produkcji konstrukcji stalowych też będą poszukiwani pracownicy. Swojej szansy upatrują mieszkańcy Leśmierza, którzy nie ukrywają, że nowe biznesy mogą stać się impulsem dla rozwoju sennej dziś miejscowości.
BRAK KOMENTARZY
Przepraszamy, formularz komentarzy jest obecnie zamknięty.