Sok z malin – właściwości lecznicze
Sok z malin nie tylko jest pyszny: ma również mnóstwo cennych właściwości zdrowotnych.
Mimo, że można go robić praktycznie o każdej porze roku, wykorzystując mrożone maliny, to najbardziej wartościowy jest ten przygotowywany ze świeżych owoców. Warto poznać właściwości lecznicze soku z malin, a także najlepszy przepis na sok z malin.
Właściwości lecznicze soku z malin
Sok z malin ceniony jest przez dietetyków za swoje właściwości odżywcze, a przez lekarzy za to, że może stanowić cenne wsparcie podczas leczenia infekcji. Sok z malin ma właściwości:
Przeciwgorączkowe – zawiera olejki eteryczne działające rozgrzewająco oraz kwasy organiczne, w tym salicylowy, który obniża gorączkę. Warto więc stosować go w trakcie przeziębienia lub grypy.
- Wzmacniające organizm – zawarte w nim związki żelaza i miedzi pomagają zapobiec niedokrwistości.
- Przeciwmiażdżycowe – zawiera sporo magnezu, potasu oraz wapnia, które zmniejszają ryzyko miażdżycy, obniżają ciśnienie i wspierają serce.
- Antynowotworowe – zawarte w nim przeciwutleniacze neutralizują działanie wolnych rodników, sprzyjających rozwojowi nowotworów. Niektóre badania sugerują, że zawarty w malinach i soku z malin kwas ferulowy oraz beta-sitosterol mogą hamować rozwój nowotworów.
- Wspierające odporność – w jego składzie są witaminy (m.in. wit.C, wit. E i witaminy z grupy B), składniki mineralne, a także polifenole, poprawiające pracę układu odpornościowego.
- Przeciwbiegunkowe – zawarte w soku z malin garbniki powstrzymują rozwój bakterii jelitowych, zmniejszając biegunkę.
BRAK KOMENTARZY
Przepraszamy, formularz komentarzy jest obecnie zamknięty.