Serki halloumi mają być hitem z Ozorkowa!
Na ten moment czekali mieszkańcy a także rolnicy z naszego regionu. Kilka dni temu podpisana została umowa kupna majątku upadłej spółdzielni przy Cegielnianej w Ozorkowie. Właścicielem jest Ciechanowska Spółdzielnia Mleczarska.
Przypomnijmy, że na początku lutego tego roku syndyk masy upadłościowej ogłosiła kolejny konkurs sprzedaży majątku upadłej spółdzielni w Ozorkowie. Była to już trzecia próba. Majątek upadłego przedsiębiorstwa przy ul. Cegielnianej można było tym razem kupić za 6 milionów zł (cena wywoławcza – przyp. aut.). Jeszcze pod koniec ub. roku cena wynosiła niecałe 10 milionów zł, a wiosną ub. roku było to prawie 15 milionów zł. Ciechanowska Spółdzielnia Mleczarska zaoferowała za upadły majątek przy Cegielnianej ponad siedem milionów złotych.
– Chcielibyśmy ruszyć z produkcją po wakacjach tego roku – mówi Wiesław Żebrowski, prezes spółdzielni mleczarskiej w Ciechanowie. – Na początku skupimy się na serkach halloumi, serwatkach i twarogach. Muszę się jeszcze zastanowić, czy będziemy sprzedawać mleko spożywcze. W każdym razie, liczymy na współpracę okolicznych rolników. Oczywiście będziemy też potrzebować ludzi na produkcję.
Jak się dowiedzieliśmy, w spółdzielni mleczarskiej w Ozorkowie zatrudniony już został dyrektor. To Paweł Strzelecki, który jest związany z branżą mleczarską. Pracował m.in. w OSM w Opolu i Łowiczu.
– Chciałbym także, aby w spółdzielni pracowali fachowcy, którzy wcześniej byli już związani z ozorkowskim zakładem. Według wstępnych szacunków na produkcji potrzeba będzie 60 – 80 osób. Do tego dochodzi jeszcze zatrudnienie w dziale skupu i administracji. Jeśli chodzi o rolników, to mamy nadzieję, że będzie z nami współpracowało 400 – 600 gospodarzy. Spółdzielnia w Ozorkowie potrzebuje codziennie od 150 do 200 tysięcy litrów mleka.
Oryginalny ser halloumi wytwarzany jest wyłącznie na Cyprze. Dla Cypryjczyków jest to bardzo ważny element ich narodowej kuchni i najbardziej znany produkt eksportowy wyspy. Ser ten wytwarzany jest z mleka owczego lub mieszanki mleka owczego, koziego i krowiego, bardzo często z dodatkiem mięty. Cechuje się dużą elastycznością, jest półtwardy, ma biały kolor. Może być spożywany na surowo, aczkolwiek najlepiej smakuje grillowany lub smażony. Coraz częściej wybierany jest jako zamiennik tradycyjnych serów.
BRAK KOMENTARZY
Przepraszamy, formularz komentarzy jest obecnie zamknięty.