Schabowe z piekarnika
Składniki:
4 plastry schabu o grubości około 2 cm (około 80 dag)
2 jajka
10 czubatych łyżek płatków kukurydzianych
2 łyżki mąki pszennej
2 łyżki mleka
sól
świeżo zmielony czarny pieprz
olej w sprayu do spryskania
Etapy przygotowania:
Piekarnik rozgrzej do 180 stopni. Mięso rozbij tłuczkiem przez folię na cienkie plastry. Dopraw solą i pieprzem z obu stron. Jajka wbij do głębokiego talerza, dodaj mleko, wymieszaj na jednolitą masę. Mąkę wysyp na talerz. Płatki kukurydziane rozgnieć rękoma na drobne kawałki, wsyp je na duży talerz. Kotlety panieruj w mące, następnie w jajku z mlekiem, na koniec obtocz w płatkach. Spryskaj olejem z dwóch stron. Ułóż je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wstaw do gorącego piekarnika i piecz przez 15 minut. Przewróć na drugą stronę, włącz termoobieg i piecz następne 5-7 minut, aż się ładnie zezłocą. Podawaj z ziemniakami z wody, buraczkami na gęsto i zieloną sałatą z sosem winegret.
BRAK KOMENTARZY
Przepraszamy, formularz komentarzy jest obecnie zamknięty.