HomeBez kategoriiPOMELO: właściwości odżywcze. W jakie witaminy i minerały jest bogate pomelo?

POMELO: właściwości odżywcze. W jakie witaminy i minerały jest bogate pomelo?

pomelo

Pomelo jest największym owocem z rodziny cytrusów. Jednak spośród owoców cytrusowych wyróżnia się nie tylko rozmiarem, lecz także bogactwem witamin i innych składników odżywczych, zwłaszcza witaminy C, której posiada więcej niż łudząco podobny do niego grejpfrut i słynąca z tej witaminy cytryna. Nic więc dziwnego, że pomelo posiada wiele prozdrowotnych właściwości.

Pomelo: właściwości

Do właściwości pomelo zaliczyć można:

  • wzmocnienie układu odpornościowego,
  • reguluje ciśnienie krwi i pracę serca,
  • zawiera przeciwutleniacze hamujące rozwój komórek nowotworowych,
  • łagodzi zgagę i refluks,
  • ułatwia odchudzanie.

Pomelo: wzmacnia układ odpornościowy

Pomelo jest najbogatszym w witaminę C owocem cytrusowym (ok. 61 mg/100 g). Tej wzmacniającej układ odpornościowy witaminy jest w nim więcej niż w pomarańczy (ok. 50 mg/100 g), a nawet w łudząco podobnym do niego grejpfrucie (ok. 34/100 g). Pod względem jej zawartości pomelo nie ustępuje nawet powszechnie uważanej za najbogatsze źródło witaminy C cytrynie (ok. 53 mg/100 g).

Pomelo: reguluje ciśnienie krwi i pracę serca

Pomelo jest również bogatym źródłem potasu (216 mg/100 g) – pierwiastka mineralnego, który odpowiada za utrzymanie w organizmie równowagi wodno-elektrolitowej i reguluje napięcie mięśniowe oraz ciśnienie krwi i rytm serca. Pomelo zawiera go prawie tyle samo co pomidory (237 mg/100 g), które są nieodłącznym elementem diety osób z nadciśnieniem. W profilaktyce chorób układu krążenia ważną rolę odgrywają także zawarte w miąższu i skórce pomelo pektyny, które hamują tempo odkładania się tłuszczów w tętnicach, a tym samym zapobiegają rozwojowi miażdżycy. Z kolei witamina C pomaga zwiększyć elastyczność naczyń.

Pomelo: na refluks i zgagę

Sok pomelo po strawieniu wykazuje właściwości zasadotwórcze. W związku z tym jest polecany osobom, którym dokuczają refluks i zgaga.

Pomelo: sprzyja odchudzaniu

Zawarte w pomelo enzymy ograniczają wchłanianie skrobi z pożywienia oraz pomagają zmniejszyć ilości cukru, która dostaje się do krwi po posiłku. Z kolei pektyny – błonnik zawarty w miąższu, skórce i błonach międzykomórkowych pomelo – szybko wypełniają żołądek i zwiększają uczucie sytości.

Pomelo a cukrzyca

IG pomelo to 30, co oznacza, że jest owocem z niskim indeksem glikemicznym. Dlatego bez obaw mogą go spożywać osoby z cukrzycą. Warto wiedzieć, że pomelo razem z grejpfrutem są owocami cytrusowymi polecanymi przez diabetologów.

UDOSTĘPNIJ:
BRAK KOMENTARZY

Przepraszamy, formularz komentarzy jest obecnie zamknięty.