POMELO: właściwości odżywcze. W jakie witaminy i minerały jest bogate pomelo?
Pomelo jest największym owocem z rodziny cytrusów. Jednak spośród owoców cytrusowych wyróżnia się nie tylko rozmiarem, lecz także bogactwem witamin i innych składników odżywczych, zwłaszcza witaminy C, której posiada więcej niż łudząco podobny do niego grejpfrut i słynąca z tej witaminy cytryna. Nic więc dziwnego, że pomelo posiada wiele prozdrowotnych właściwości.
Pomelo: właściwości
Do właściwości pomelo zaliczyć można:
- wzmocnienie układu odpornościowego,
- reguluje ciśnienie krwi i pracę serca,
- zawiera przeciwutleniacze hamujące rozwój komórek nowotworowych,
- łagodzi zgagę i refluks,
- ułatwia odchudzanie.
Pomelo: wzmacnia układ odpornościowy
Pomelo jest najbogatszym w witaminę C owocem cytrusowym (ok. 61 mg/100 g). Tej wzmacniającej układ odpornościowy witaminy jest w nim więcej niż w pomarańczy (ok. 50 mg/100 g), a nawet w łudząco podobnym do niego grejpfrucie (ok. 34/100 g). Pod względem jej zawartości pomelo nie ustępuje nawet powszechnie uważanej za najbogatsze źródło witaminy C cytrynie (ok. 53 mg/100 g).
Pomelo: reguluje ciśnienie krwi i pracę serca
Pomelo jest również bogatym źródłem potasu (216 mg/100 g) – pierwiastka mineralnego, który odpowiada za utrzymanie w organizmie równowagi wodno-elektrolitowej i reguluje napięcie mięśniowe oraz ciśnienie krwi i rytm serca. Pomelo zawiera go prawie tyle samo co pomidory (237 mg/100 g), które są nieodłącznym elementem diety osób z nadciśnieniem. W profilaktyce chorób układu krążenia ważną rolę odgrywają także zawarte w miąższu i skórce pomelo pektyny, które hamują tempo odkładania się tłuszczów w tętnicach, a tym samym zapobiegają rozwojowi miażdżycy. Z kolei witamina C pomaga zwiększyć elastyczność naczyń.
Pomelo: na refluks i zgagę
Sok pomelo po strawieniu wykazuje właściwości zasadotwórcze. W związku z tym jest polecany osobom, którym dokuczają refluks i zgaga.
Pomelo: sprzyja odchudzaniu
Zawarte w pomelo enzymy ograniczają wchłanianie skrobi z pożywienia oraz pomagają zmniejszyć ilości cukru, która dostaje się do krwi po posiłku. Z kolei pektyny – błonnik zawarty w miąższu, skórce i błonach międzykomórkowych pomelo – szybko wypełniają żołądek i zwiększają uczucie sytości.
Pomelo a cukrzyca
IG pomelo to 30, co oznacza, że jest owocem z niskim indeksem glikemicznym. Dlatego bez obaw mogą go spożywać osoby z cukrzycą. Warto wiedzieć, że pomelo razem z grejpfrutem są owocami cytrusowymi polecanymi przez diabetologów.
BRAK KOMENTARZY
Przepraszamy, formularz komentarzy jest obecnie zamknięty.