Podzieliliśmy się chlebem z tegorocznych zbiorów
Chleb dożynkowy upieczony z ostatnich zbiorów to symbol polskiego rolnictwa. Dzisiaj, 20 sierpnia 2023 roku, tym wyjątkowym chlebem Grzegorz Schreiber, marszałek województwa łódzkiego, podzielił się z rolnikami z całego regionu, dziękując im za ciężką, całoroczną pracę. W Dożynkach Województwa Łódzkiego, które w tym roku odbyły się w Paradyżu, wziął też udział wiceprezes Rady Ministrów RP, Jarosław Kaczyński, który właśnie tu zapowiedział, że 14. emerytura będzie wynosić w 2023 roku 2.200 zł netto.
Przepiękne wieńce z polnych kwiatów, owoców, warzyw i ziół, przeplatanych kłosami zbóż, złocisty miód i bochenki chrupiącego chleba – tak mieszkańcy województwa dziękowali za tegoroczne plony. Dożynki Województwa Łódzkiego 2023 miały również charakter święta diecezjalnego, powiatowego i gminnego. Uroczystości rozpoczęła msza dziękczynna w Sanktuarium Chrystusa Cierniem Koronowanego i Krwi Zbawiciela w Paradyżu. W Eucharystii bp. Marek Solarczyk, metropolita radomski, podkreślił rolę ziarna, które jest symbolem daru od Boga, a jednocześnie – dzięki pracy człowieka, rolników – jest chlebem, ale i nauką oraz miłością i dobrem, którym się dzielimy z innymi. – Ziarno, które samo w sobie ma wyjątkową moc, aby się przemieniać, wzrastać i dawać plony, jest i zadaniem, aby zostało zasiane, ale jest i wyzwaniem, żeby miało właściwe warunki do wzrostu – mówił metropolita radomski, zwracając się bezpośrednio do rolników: – Dziękujemy Wam, gospodarze, za Wasze oddanie dla ziarna.
Do słów biskupa nawiązał również podczas ceremoniału dożynkowego marszałek Grzegorz Schreiber. – Dożynki to czas podziękowań, dla Was, dla rolników i wszystkich osób, które zajmują się sprawami wsi, chcą ją rozwijać. Dziękuję za Waszą pracę, za te ziarna zbóż, które dają nam ten codzienny chleb – mówił marszałek. – Dziękuję za miód, dzięki któremu możemy lepiej poczuć słodycz każdego dnia, dziękuję za soczyste owoce i warzywa, za mleko, dar zdrowia, za jajka, które są symbolem odradzającego się życia. Za pełne barw i zapachów kwiaty, które są tak różne, jak różne dni naszego życia. Dziękuję, że chcecie się z nami tym wszystkim dzielić.
Razem z marszałkiem, dożynkowym chlebem częstowali mieszkańców starostowie dożynek: Ewa Skalska ze wsi Parczów w gm. Białaczów oraz Andrzej Stańczyk z Kalinkowa w gm. Aleksandrów.
Gościem tegorocznych Dożynek Województwa Łódzkiego był wicepremier RP, Jarosław Kaczyński. W swoim przemówieniu zachęcał do wzięcia udziału w referendum wyborczym, ale i przekazał informację, na którą czekają emeryci w całej Polsce. – Ustaliliśmy, i to jest już obwarowane prawnie, że tzw. 14. emerytura jest świadczeniem stałym, ale jest pytanie, ile będzie wynosiła w tym roku, roku zmniejszającej się, ale trwającej inflacji. Otóż, informuję Państwa, że będzie wynosiła 2.200 netto – ogłosił Jarosław Kaczyński.
W wydarzeniu wzięli udział także Janusz Wojciechowski, komisarz UE ds. rolnictwa, Robert Telus, minister rolnictwa i rozwoju wsi, Wojciech Skurkiewicz, sekretarz stanu w Ministerstwie Obrony Narodowej, Antoni Macierewicz, marszałek senior Sejmu IX kadencji, posłowie, Zarząd Województwa Łódzkiego: wicemarszałkowie Piotr Adamczyk i Zbigniew Ziemba oraz Robert Baryła i Andrzej Górczyński – członkowie zarządu, Iwona Koperska, przewodnicząca Sejmiku Województwa Łódzkiego wraz z radnymi sejmiku, władze powiatu opoczyńskiego i gminy Paradyż, a także samorządowcy z całego województwa.
Chlebem z tegorocznych plonów podzieliły się dziś setki mieszkańców całego regionu. W dożynkach wzięło udział 150 Kół Gospodyń Wiejskich, które przygotowały z tej okazji potrawy charakterystyczne dla swoich powiatów. Jak co roku, przygotowaliśmy dla nich specjalny konkurs kulinarny „Łódzkie smakuje najlepiej”. Jury oceniało dania i przysmaki regionalne w 5 kategoriach (główna nagroda 5 tys. zł w każdej kategorii). W pierwszej, „Zupy z Łódzkiego” wygrała „Zupa z dyni z mlekiem i szarymi kluskami – przysmak Łodzi i okolic”, którą przygotowało KGW z Lubiaszowa. W kategorii „Słodkie smaki Łódzkiego” komisja najwyżej nagrodziła pączki usmażone przez KGW ze Swolszewic Dużych. Najlepszym „Wytrawnym smakiem Łódzkiego”, w tym roku, zdaniem komisji, były „Cuda wianki z Woli”, danie popisowe Koła Gospodyń i Gospodarzy Wiejskich z Woli Mąkolskiej. W kategorii „Jarskie smaki Łódzkiego” wygrał „Rześki Żeniec” autorstwa pań z KGW we Włodzimierzowie, a w kategorii „Wytrawne mączne smaki Łódzkiego” – zwyciężyły pierogi z farszem z dziczyzny z sosem owocowym podane przez KGW z Trojanowic.
Panie z KGW wykonały także spektakularne wieńce – symbol dożynek. Najpiękniejsze, jak co roku, zostały nagrodzone: główną nagrodę (2000 zł) otrzymało KGW w Sulmierzycach (pow. pajęczański), drugie miejsce i 1.500 zł – KGW w Jackowicach (pow. łowicki), a trzecie i 1000 zł koło z Kruszowa (pow. łódzki wschodni).
Podczas dożynek rozstrzygnęliśmy również doroczny konkurs „Sołtys na Plus”. To nagrody dla wyróżniających się gospodarzy sołectw w Łódzkiem – nagrody i dyplomy odebrało 42 sołtysów.
Oprócz licznych stoisk KGW, swoją ofertę i produkty prezentowało ok. 250 wystawców z całego regionu. Były to instytucje samorządu województwa, ale także służby mundurowe, wojsko, artyści ludowi i przedsiębiorstwa. Tradycyjnie uczestnicy święta plonów mogli obejrzeć występy zespołów ludowych z całego regionu. Gwiazdami tegorocznych Dożynek Województwa Łódzkiego byli: Cleo, Mateusz Ziółko, Gole uOrkiestra i Tribbs.
Tegoroczne Dożynki Diecezjalno-Wojewódzko-Powiatowo-Gminne w Paradyżu honorowym patronatem objęli: premier Mateusz Morawiecki, wicepremier Jarosław Kaczyński oraz minister rolnictwa i rozwoju wsi Robert Telus. Współorganizatorami święta plonów byli: Powiat Opoczyński, Gmina Paradyż oraz Diecezja Radomska.
BRAK KOMENTARZY
Przepraszamy, formularz komentarzy jest obecnie zamknięty.