Placki jogurtowe z bananami
Składniki:
3 banany – najlepiej mocno dojrzałe
200 g pszennej mąki
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
400 g gęstego jogurtu
3 małe jajka (lub 2 duże)
1 łyżka cukru wanilinowego
do smażenia:
200 ml oleju
do podania:
cukier puder lub cukier brązowy
Etapy przygotowania:
Obrane banany pokrój na cienkie plasterki. Do dużej miski wsyp mąkę, dodaj proszek do pieczenia i sól. Dokładnie wymieszaj. W drugiej misce dokładnie wymieszaj jogurt z jajkami i cukrem waniliowym. Mieszaninę wlej do miski z mąką, krótko i energicznie wymieszaj. Masa będzie dość gęsta i taka powinna być. Dodaj plasterki bananów i wymieszaj. Na patelni rozgrzej olej (jego warstwa powinna mieć 3-4 mm wysokości). Łyżką nakładaj porcje masy i formuj płaskie placki. Smaż po 2-3 minuty z każdej strony, aż apetycznie się zrumienią. Przekładaj na talerz wyłożony papierowym ręcznikiem, by pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Podawaj posypane cukrem pudrem lub brązowym cukrem.
BRAK KOMENTARZY
Przepraszamy, formularz komentarzy jest obecnie zamknięty.