Nieprzyjemny zapach z ust po zjedzeniu czosnku? Tak się go pozbędziesz
Czosnek jest uważany za naturalny antybiotyk. Świetnie podkręca też smak każdego dania. Niestety, ma też swoje skutki uboczne w postaci nieprzyjemnego zapachu z ust. Jak się go pozbyć?
Gdy łapie nas przeziębienie, nie bez powodu niemal od razu sięgamy po czosnek. Dodajemy go między innymi do mleka z miodem lub kładziemy na kanapki. Czosnek ma bowiem działanie antybakteryjne i przeciwwirusowe. Co więcej, wykazuje również właściwości przeciwzakrzepowe. W praktyce oznacza to, że jedzenie go może zminimalizować ryzyko wystąpienia u nas zawału serca lub udaru.
Jedzenie czosnku jest jednak dość ryzykowne. Szczególnie jeśli niedługo potem wybieramy się na przykład na randkę. Czosnek sprawia, że z naszych ust wydobywa się nieprzyjemna woń. Na szczęście są sposoby na to, aby ją zneutralizować.
Jak pozbyć się nieprzyjemnego zapachu z ust po zjedzeniu czosnku?
Badacze z Ohio postanowili zająć się problemem nieprzyjemnego zapachu z ust, który pojawia się u nas po zjedzeniu czosnku. Bardzo szybko odkryli, co może go zneutralizować. Swoje wnioski opublikowali w czasopiśmie „Journal of Food Science”.
Badacze przeprowadzili eksperyment, podczas którego poprosili uczestników, aby żuli świeży czosnek przez 25 sekund. Później podzielono ich na pięć grup. Każda z nich musiała zjeść inny produkt.
Oto pełna lista:
- woda,
- jabłka i sok jabłkowy,
- surowa i gotowana sałata,
- liście mięty i sok miętowy,
- zielona herbata.
Który z tych produktów okazał się być najbardziej skuteczny? Według badaczy to mięta najlepiej zneutralizowała nieprzyjemny zapach z ust po zjedzeniu czosnku. Na drugim miejscu znalazły się jabłka oraz surowa sałata. Z kolei woda i zielona herbata nie zdołały uporać się z nieprzyjemnym zapachem z ust.
Oprócz tego badacze wykazali, że surowe produkty są skuteczniejsze w walce z zapachem czosnku niż te przetworzone.
„Zawierają zarówno enzymy, jak i związki fenolowe. Ich skuteczność w zwalczaniu czosnkowego oddechu jest większa niż produktów poddanych obróbce termicznej, która niszczy enzymy i pozostawia jedynie związki fenolowe” – twierdzą badacze.
BRAK KOMENTARZY
Przepraszamy, formularz komentarzy jest obecnie zamknięty.