Mleko z miodem i masłem – najlepszy sposób na przeziębienie
Mleko z miodem i masłem to jeden z najstarszych i najbardziej sprawdzonych płynów łagodzących dokuczliwe dolegliwości przeziębienia. Ta mikstura, w wielu domowych przepisanych wzbogacana czosnkiem, nie tylko rozgrzewa, ale też łagodzi ból gardła i wzmacnia odporność. Jak działają na organizm poszczególne składniki tej mikstury? Jak przygotować najlepsze mleko z miodem i masłem?
Mleko z masłem i miodem: składniki i właściwości
Mleko. Najbardziej odżywczy ze wszystkich naturalnych płynów. Każdy z nas powinien każdego dnia przyjmować z pożywieniem ok. 60 składników odżywczych, których nasz organizm nie wytwarza. I nie musimy tych wszystkich składników daleko szukać i pilnować, aby były prawidłowo skomponowane. Wszystkie znajdziemy w mleku każdego ssaka!
Miód. Nie tylko poprawia wydolność serca, koi nerwy i ożywia mózg, ale do tego wszystkiego zwalcza bakterie lepiej, niż antybiotyki. Miód łagodzi ból gardła i jest niezastąpiony jako środek wzmacniający m.in. przy chorobach przewlekłych, stanach wyczerpania, a także niedoborach związków mineralnych i pierwiastków śladowych.
Masło. Dziwicie się po co kolejny tłuszcz do mleka? Bo masło zawiera i krótkołańcuchowe kwasy tłuszczowe i CLA, czyli sprzężony kwas linolowy, które wspierają mleko w działaniu antybakteryjnym i przeciwzapalnym. Co więcej, kwasy te mają też lecytynę, która ułatwia regenerację organizmu po osłabieniu.
Czosnek. Jeden niewielki ząbek czosnku to prawdziwy skład apteczny. Znajdziecie tam: flawonoidy, aminokwasy, cukry, witaminy – w tym m.in. witaminę PP, powszechne sole mineralne, rzadkie mikroelementy – takie jak kobalt czy chrom.
Już one by wystarczyły, aby zaliczyć czosnek do super warzyw wzmacniających odporność. Ale czosnek ma jeszcze ulotne związki siarki i olejki eteryczne, które i zapobiegają i zwalczają infekcje wirusowe układu oddechowego.
Mleko z miodem, masłem i – jeśli chcecie – czosnkiem: przepis
Aby przygotować miksturę potrzebujemy:
- 1 szklankę pełnotłustego mleka (najlepiej krowiego, i to jeszcze takiego „prosto od krowy”)
- 1 łyżeczkę niesolonego masła
- 1 łyżeczkę miodu (lipowego, spadziowego, gryczanego, akacjowego lub wielokwiatowego)
- dla odważnych: 3 ząbki czosnku
Sposób przygotowania: mleko wlewamy do garnka i podgrzewamy. Dodajemy masło i miód, a odważni – obrany z łupiny i drobniutko posiekany lub utarty czosnek. Następnie pilnujemy, aby płyn nie zagrzał się bardziej, niż do temperatury ok. 50 stopni. Jeśli nie mamy termometru, to trudno! Musimy tylko przypilnować, aby płyn się nie zagotował, bo jego składniki – zwłaszcza miód, mogą stracić swoje właściwości. Miksturę podgrzewamy dotąd, aż wszystkie składniki się w niej rozpuszczą.
Uwaga! Mleko z miodem, masłem (i czosnkiem) pijemy zaraz po przygotowaniu, póki jest gorące, i najlepiej na noc, aby mikstura rozgrzała nas jeszcze bardziej.
BRAK KOMENTARZY
Przepraszamy, formularz komentarzy jest obecnie zamknięty.