HomeAktualności z regionuPowiat poddębickiMiłośnicy dobrej kuchni z niecierpliwością czekają na ten festiwal

Miłośnicy dobrej kuchni z niecierpliwością czekają na ten festiwal

festiwal smaków

Już niedługo ósma edycja Uniejowskiego Festiwalu Smaków. To już najwyższy czas, abyście zapoznali się z tegorocznym menu.

Początek bieżącego roku dał jasno do zrozumienia, że przeprowadzenie Festiwalu Smaków w terminie kwietniowym, do którego wszyscy zdążyliśmy się już przyzwyczaić, nie będzie możliwe. Postanowiliśmy zorganizować imprezę w pierwszej połowie września, licząc, że wówczas wszystko pójdzie po naszej myśli. I właśnie tego się trzymamy.

Na VIII Uniejowski Festiwal Smaków zapraszamy w weekend 11 i 12 września. Dań festiwalowych spróbować będzie można w sobotę w godzinach 12.00-20.00, a w niedzielę od 12.00 do 18.00. Tym razem do udziału w wydarzeniu zgłosiło się osiem obiektów gastronomicznych, które specjalnie dla Was przygotują łącznie 15 potraw: 8 dań głównych oraz 7 deserów.

W tych pierwszych głównym składnikiem będzie cukinia – warzywo doskonale nadające się do smażenia, duszenia, marynowania, pieczenia oraz do jedzenia na surowo.

Kolejną bohaterką Festiwalu będzie gruszka, która w kuchni wykorzystywana jest na wiele różnych sposobów. Najczęściej jednak z tego soczystego owocu przyrządza się przepyszne desery…

Zobaczcie, czym ugoszczą Was restauracje w tegorocznym wydaniu Uniejowskiego Festiwalu Smaków:

AQUA Restaurant, ApartHotel

  • Asiette z cukinii z polędwiczką – Polędwiczka owinięta w cukinię, gotowana metodą sous vide
  • Gruszka kompresowana w czerwonym winie – Gruszka kompresowana w czerwonym winie z cynamonem i kardamonem podana z lodami waniliowymi i cukrem z limonki i bazylii

Central Skwerk / Pizzeria Twister

  • Placki z cukinii – Placki z cukinii w towarzystwie eskalopków drobiowych w sosie śmietanowo-grzybowym
  • Gruszka w karmelu – Gruszka w karmelu z kremem mascarpone i sosem mango

MikSer Street Food

  • Pampuch z boczkiem BBQ i piklowaną cukinią – Bułka na parze, boczek wolno pieczony, sos BBQ, piklowana cukinia, orzeszki ziemne, kolendra
  • Croissant z lodami gruszkowymi – Gorący croissant z lodami gruszkowo-żubrówkowymi i słonym karmelem

Pizzeria Pico Bello

  • Risotto z cukinią – Ryż z cukinią i mieszanką warzyw, połączone sosem
  • Zielona gruszka – Ciasto szpinakowe, gruszki ukryte w galaretce, krem śmietanowy, kruszona beza, jadalny storczyk

Restauracja ZORBAS

  • Leczo z cukinią – Leczo z papryką, cukinią, pomidorem i kiełbasą podane z grzanką czosnkową
  • Deser gruszkowy z chia – Prażone musli polane jogurtem naturalnym z nasionami chia oraz prażoną gruszką z cynamonem

VARTO Restaurant, Hotel Termalny

  • Halibut w kwiecie lata – Halibut marynowany w pieprzu cytrynowym podany na grillowanej sałacie rzymskiej z sosem z białej czekolady chili i cukinii w asyście kwiatu cukinii i faszerowanej ricotty
  • Musująca gruszka – Gruszka gotowana w winie, gazowana w syfonie z sosem wiśniowym i kardamonem z karmelowym plastrem miodu

Zagroda Młynarska

  • Dwa wiatraki – Cukinia z farszem z działkowych warzyw (ciecierzyca, grzyby, szpinak, kiełki, pomidory) zapiekana z serem zagrodowym
  • Gruszkowe ptasie mleczko – Kruche ciasto, mus z gruszki, domowe ptasie mleczko, gruszka gotowana w uniejowskim winie

Klub Nautilus

  • Roladki z cukinii z nadzieniem z kurczaka – Roladki z cukinii z nadzieniem z kurczaka i ryżu podane z sosem curry

Za każdą z tych pyszności, podaną jak zawsze w degustacyjnej porcji, zapłacicie symboliczne 7 zł.

Jeśli chcecie wziąć udział w głosowaniu na najlepsze danie główne, najlepszy deser, albo na jedno i drugie, do czego oczywiście serdecznie Was zachęcamy, musicie spróbować w każdej kategorii po pięć festiwalowych propozycji. Pamiętajcie jednak, że swój głos oddać możecie maksymalnie na 3 dania główne i/lub 3 desery. W Paszporcie Degustatora, który otrzymacie we wszystkich obiektach biorących udział w Festiwalu, postawcie znak X przy Waszych faworytach.

Ważne!

Aby Wasze głosy były ważne i mogły wziąć udział w losowaniu nagród, należy przestrzegać pewnych zasad. Dokładnie i czytelnie wypełnijcie w Paszporcie część związaną z Waszymi danymi – imię, nazwisko, miejscowość, województwo, numer telefonu lub adres e-mail. Konieczne jest także złożenie podpisu oraz podanie daty. Pamiętajcie, że głosować mogą tylko osoby pełnoletnie.

UDOSTĘPNIJ:
BRAK KOMENTARZY

Przepraszamy, formularz komentarzy jest obecnie zamknięty.