Kurkuma – właściwości wzmacniające odporność
Kurkuma właściwości wzmacniajcie zawdzięcza obecności kurkuminy, która wspomaga organizm w niszczeniu wielu chorobotwórczych bakterii (w tym ropotwórczych), wirusów i grzybów (w tym wywołujących kandydozę). Zdaniem naukowców, kurkumina podnosi poziom peptydu, który chroni organizm przed zainfekowaniem. Działanie kurkuminy wspomagają olejki eteryczne kurkumy – one również mają właściwości przeciwbakteryjne.
Według wielu zwolenników ajurwedy (w największym skrócie: powstały ok. 5 tys. lat temu indyjski system leczniczy opary na metodach naturalnego uzdrawiania, w tym ziołolecznictwie), w czasie infekcji górnych dróg oddechowych czy podczas zwykłego przeziębienia, warto spożywać potrawy z kurkumą, pić napar z kurkumy (warto wzbogacić go cytryną lub imbirem) lub choćby dodawać przyprawę do herbaty.
BRAK KOMENTARZY
Przepraszamy, formularz komentarzy jest obecnie zamknięty.