HomeBez kategoriiKurczak w sosie pomarańczowym w azjatyckim stylu

Kurczak w sosie pomarańczowym w azjatyckim stylu

kurczak po azjatycku

Składniki:

500 g piersi kurczaka
marynata:
2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
1 lekko czubata łyżka świeżo startego korzenia imbiru
3 łyżki jasnego sosu sojowego
2 łyżki oleju
świeżo zmielony czarny pieprz
panierka:
1 jajko
4 łyżki mąki ziemniaczanej
sos pomarańczowy:
250 ml świeżo wyciśniętego soku pomarańczowego (z około 3 pomarańczy)
2 łyżki octu ryżowego
1 łyżeczka kurkumy
świeżo zmielony czarny pieprz
1 papryczka chili pokrojona na drobne kawałki
1 płaska łyżka świeżo startego korzenia imbiru
do podania:
2 łyżki pokrojonego szczypioru

Etapy przygotowania:

Piersi pokrój na kawałki o boku około 1 i 1/2 cm. Przełóż do miski, dodaj wszystkie składniki marynaty i dokładnie wymieszaj. Odstaw na 15 minut. Wszystkie składniki sosu wymieszaj ze sobą. Jajko roztrzep w miseczce. Mąkę ziemniaczaną wysyp na duży talerze. Do kurczaka dodaj roztrzepanej jajko i wymieszaj dokładnie. Przełóż do talerza z mąką i wymieszaj, by wszystkie kawałki się nią pokryły. W woku (lub dużej patelni) silnie rozgrzej olej, włóż kawałki kurczaka i smaż na średnim ogniu często mieszając, aż lekko się zarumienią. Przełóż do miski. Z patelni wylej olej i przetrzyj ją papierowym ręcznikiem. Do patelni wlej sos i doprowadź do wrzenia, dodaj kawałki kurczaka, wymieszaj, gotuj na średnim ogniu przez 2-3 minuty, aż sos zgęstnieje (jeśli zrobi się bardzo gęsty, dodaj do niego kilka łyżek wody). Danie podawaj udekorowane szczypiorem. Najlepiej smakuje z makaronem ryżowym lub ryżem ugotowanym na sypko i pikantną sałatką z kapusty.

UDOSTĘPNIJ:
Chłodnik litewski
Jak bronić się prz
BRAK KOMENTARZY

Przepraszamy, formularz komentarzy jest obecnie zamknięty.