Kremowa zupa szparagowa z czosnkowymi grzankami
Składniki:
pęczek szparagów o wadze około 1/2 kg
łyżka masła
3 szklanki warzywnego bulionu
1/2 szklanki słodkiej śmietanki
1 ząbek czosnku
grzanki:
8 plastrów bułki pszennej
łyżka masła
4-6 ząbków czosnku
Etapy przygotowania:
Szparagi obierz, lub jeśli są cienkie i gorszej jakości, odłam twarde końcówki. Szparagi pokrój na kawałki o długości około 3 cm. Podziel na dwie części: same czubki i cała reszta. Jeden ząbek czosnku pokrój na cienkie plasterki. Na patelni rozgrzej połowę masła, dodaj czubki i smaż na średnie ogniu przez 2 minuty, aż nieco zmiękną. Przełóż do miseczki i odstaw na bok. Do patelni dodaj pozostałe masło, rozpuść, dodaj pozostałe kawałki szparagów oraz plasterki czosnku. Smaż 2-3 minuty, cały czas mieszając. Zagotuj bulion, dodaj podsmażone szparagi. Gotuj na średnim ogniu 5-7 minut, aż całkowicie zmiękną. Zupę zestaw z ognia, dopraw solą i pieprzem. Wlej śmietankę i zmiksuj dokładnie. Na patelni po smażeniu szparagów rozpuść masło. Dodaj nieobrane ząbki czosnku i kromki bułek. Smaż na średnim ogniu, aż grzanki ładnie zrumienią się z dwóch stron. Do talerzy nalewaj zupę, do każdego włóż łyżkę podsmażonych czubków szparagów. Udekoruj bazylią, podawaj z grzankami.
BRAK KOMENTARZY
Przepraszamy, formularz komentarzy jest obecnie zamknięty.