HomeBez kategoriiKompot z suszu – właściwości zdrowotne. Przepis na zdrowy kompot wigilijny

Kompot z suszu – właściwości zdrowotne. Przepis na zdrowy kompot wigilijny

kompot z suszu

Kompot z suszu to tradycyjna potrawa, którą spożywamy w czasie wigilii Bożego Narodzenia. Nie każdemu pasuje jego smak, dlatego często jest pomijany. A to błąd! Kompot z suszu jest bardzo zdrowy, a według staropolskich wierzeń miał zapewniać długowieczność tym, którzy go piją. Mało tego! Kompot z suszu miał także odganiać złe moce!

Kompot z suszu – właściwości zdrowotne

Kompot z suszu powinien być pity znacznie częściej niż raz w roku, na wigilijnej kolacji. Chociaż smak kompotu z suszu jest tak specyficzny, że nie wszystkim odpowiada, to warto się przekonać i wypić chociaż szklankę napoju. Kompot z suszu zawdzięczamy Łemkom, którzy niegdyś każdego lata zbierali i suszyli owoce, aby w zimie pić z nich kompot. Co wchodzi w skład tradycyjnego kompotu? O tych owocach już wspominaliśmy: to jabłka, gruszki i śliwki węgierki. Czasami smak kompotu możemy wzbogacić cynamonem lub miodem, dodając w ten sposób kolejne zdrowotne właściwości do naszego napoju.

Kompot z suszu to doskonałe źródło błonnika, tak bardzo potrzebnego naszym jelitom. Błonnik chroni nas przed obżarstwem (powodując uczucie sytości), przyspiesza trawienie, a także dzięki zawartości kwasów owocowych wspiera rozwój mikroflory w jelitach.

W kompocie z suszu znajdziemy witaminę A, witaminę C, witaminę E, witaminę K oraz witaminy z grupy B. Jak wiemy witamina A odpowiada za poprawę wzroku, stanu skóry stymulując wytwarzanie kolagenu i elastyny, likwiduje drobne zmarszczki, niweluje przebarwienia. Z kolei witamina C uszczelnia i wzmacnia naczynia krwionośne, wspomaga odporność oraz jest stosowana w leczeniu nadciśnienia. Witamina E, nazywana także witaminą młodości i płodności, jest silnym przeciwutleniaczem, chroni organizm przed stresem oksydacyjnym i uszkodzeniem komórek, innymi słowy niszczy wolne rodniki. Witamina K odgrywa ważną rolę przede wszystkim w procesie krzepnięcia krwi, więc również jest ważna dla naszego organizmu. Natomiast witaminy z grupy B są odpowiedzialne przede wszystkim na prawidłową pracę układu nerwowego.

Poza witaminami w kompocie z suszu znajdziemy minerały – potas, magnez i żelazo, a więc kompot wzmacnia serce, chroni układ krwionośny, wspomaga pamięć i koncentrację. Zapobiega także anemii, a że w gruszkach znajdziemy także jod – mogą pomóc przy problemach z niedoczynnością tarczycy.

Kompot z suszu – przepis

Przepis na kompot z suszu jest bardzo łatwy do przygotowania. Tak naprawdę nie potrzeba wiele! Podajemy przepis na kompot z suszu wg Anny Starmach:

  • 3 l wody
  • 300 g suszonych śliwek
  • 200 g suszonych jabłek
  • 200g suszonych gruszek
  • skórka obrana z dwóch cytryn
  • kawałek kory cynamonowej
  • 5 goździków
  • 3 łyżki miodu (opcjonalnie)
  • garść rodzynek

Zwróćcie uwagę, że w tym kompocie znajdziemy także miód. Teoretycznie suszone owoce zawierają dużo cukrów więc nie trzeba ich dosładzać. Miód jednak działa bardzo pozytywnie na nasz organizm. Zawiera związki bakteriobójcze, działa przeciwzapalnie, wspomaga naturalną odporność organizmu, zawiera także bardzo dużo mikroelementów. Warto rozważyć dodanie go do kompotu z suszu, ale pod jednym warunkiem! Miód nie może być dodany do wrzątku, nie może też być gotowany – w przeciwnym razie utraci wszystkie swoje właściwości odżywcze.

Wykonanie kompotu z suszu jest bardzo proste:

Wrzuć wszystkie składniki do garnka (poza miodem!) i gotuj przez 30 minut.

UDOSTĘPNIJ:
Karp z pieczarkami i
Świąteczne paznokc
BRAK KOMENTARZY

Przepraszamy, formularz komentarzy jest obecnie zamknięty.