Kaszotto ze szpinakiem i pieczarkami
Składniki:
1 i 3/4 szklanki bulionu warzywnego
1 szklanka kaszy gryczanej białej
25 dag pieczarek
15 dag szpinaku
1/2 szklanki czerwonej soczewicy
1 czerwona cebula
1 ząbek czosnku
2 łyżki oleju
2 łyżki pestek słonecznika
2 łyżki drobno posiekanej natki pietruszki
sól
świeżo mielony czarny pieprz
do podania świeże zioła, np. natka pietruszki
Etapy przygotowania:
Szpinak umyj i osusz. Pieczarki obierz i pokrój na ćwiartki. Cebulę pokrój w piórka. Czosnek przeciśnij przez praskę. Na patelni rozgrzej olej i smaż na nim cebulę, aż się zeszkli. Dodaj czosnek i smaż 1 minutę, często mieszając. Dodaj pieczarki i smaż, aż będą lekko zarumienione. Wsyp kaszę, soczewicę i pestki słonecznika. Wymieszaj i smaż 1 minutę. Wlej gorący bulion, dopraw solą i pieprzem. Gotuj, aż kasza wchłonie prawie cały bulion. Pod koniec dodaj natkę pietruszki i szpinak. Smaż, aż liście szpinaku będą intensywnie zielone. Cały czas mieszaj. Podawaj od razu na obiad udekorowane natką pietruszki lub innymi świeżymi ziołami.
BRAK KOMENTARZY
Przepraszamy, formularz komentarzy jest obecnie zamknięty.