HomeBez kategoriiJak jeść i pić siemię lniane?

Jak jeść i pić siemię lniane?

siemię lniane

Wiedza o właściwościach prozdrowotnych siemienia lnianego jest dosyć powszechna. W tych niewielkich brązowych nasionach lnu skrywa się ogromny potencjał dietetyczny. Można je wykorzystać nie tylko jako uzupełnienie jadłospisu, ale też w profilaktyce różnych schorzeń lub wspomagająco w ich leczeniu.

Jak jeść siemię lniane?

Siemię lniane można jeść na różne sposoby. Składniki odżywcze zawarte w ziarnach lnu są obecne w różnych formach tego produktu. Do wyboru mamy całe ziarna lnu, sproszkowane siemię lniane lub uzyskany z siemienia olej lniany.

Siemię lniane świetnie sprawdza się jako posypka do kanapek, dodatek do sałatek, zup i innych potraw. Wystarczy lekko podgrzać ziarenka na suchej patelni tak, jak pestki słonecznika czy dyni, i dodać do ulubionej sałatki owocowej, warzywnej lub innego dania. Inna propozycja wykorzystania ziaren lnu to wypiek chleba z siemieniem lnianym

Zmielone siemię lniane bardzo dobrze sprawdzi się jako składnik zastępujący w kuchni jajka, które są konieczne do zrobienia ciasta, kotlecików, czy pulpetów. Wystarczy tylko wcześniej zmielić siemię lniane, a następnie wymieszać jedną łyżkę proszku lnianego z trzema łyżkami wody. Takie zastosowanie przypadnie do gustu szczególnie weganom oraz wegetarianom, którzy nie stosują jajek, które są produktem odzwierzęcym. Nie dość, że taka potrawa będzie smaczna, to jeszcze obfitować będzie w cenne składniki odżywcze. Sproszkowane siemię warto dodawać też do jogurtów, kefirów czy owsianek.

Z siemienia można również sporządzić kisiel. Jest to dobry sposób na pokonanie biegunki i łagodzenie objawów choroby wrzodowej, ponieważ kisiel z siemienia dzięki kleistej konsystencji chroni śluzówkę przewodu pokarmowego.

Ważne

Siemię lniane w formie nieprzetworzonych nasion zawiera najwięcej witamin i składników odżywczych, jednak ich większą przyswajalność obserwuje się w przypadku zmielonych nasion oraz oleju lnianego. Obróbka termiczna i mielenie sprzyjają przebieganiu procesów utleniania witamin. Z tego względu najlepiej mielić siemię lniane w domu, bezpośrednio przed użyciem.

Jak pić siemię lniane?

Siemię lniane można dodać do jadłospisu nie tylko jako dodatek do jedzenia. Aby wypić siemię lniane, nasiona należy najpierw zmielić w młynku do kawy lub kupić już sproszkowane nasiona. Taki proszek można dodawać do koktajli warzywnych lub owocowych, by wzbogacać je w dodatkowe porcje witamin i minerałów. Alternatywnym sposobem na picie siemienia lnianego jest przygotowanie prostego napoju na bazie nasion lnu z dodatkiem wody.

UDOSTĘPNIJ:
BRAK KOMENTARZY

Przepraszamy, formularz komentarzy jest obecnie zamknięty.