HomeBez kategoriiHarira – marokańska zupa z ciecierzycą i pomidorami

Harira – marokańska zupa z ciecierzycą i pomidorami

marokańska zupa

Składniki:

1 puszka (400 g, czyli około 250 g po odsączeniu) ciecierzycy
po 1/2 szklanki czerwonej i zielonej soczewicy
2 czubate łyżki koncentratu pomidorowego
1 puszka (400 g) krojonych pomidorów
1 cebula, mała marchewka
5 szklanek warzywnego bulionu
100 g cienkiego makaronu
1 łyżeczka kuminu
po 1/2 łyżeczka mielonego imbiru, cynamonu, ostrej papryki
1 łyżeczka słodkiej papryki
1/2 łyżeczki mielonej kolendry
1/2 pęczka kolendry posiekanek niezbyt drobno
4 łyżki oleju
do podania:
garść daktyli
4 jajka ugotowane na twardo
1 łyżka drobno posiekanej natki pietruszki
1 cytryna pokrojona na ćwiartki

Etapy przygotowania:

Cebulę i marchewkę pokrój na drobną kostkę. W dużym garnku rozgrzej olej, dodaj cebulę i marchewkę. Smaż na dużym ogniu przez minutę. Dodaj wszystkie suche przyprawy i smaż na średnim ogniu przez 2-3 minuty, aż cebula zacznie się szklić, a przyprawy intensywnie pachnieć. Wlej bulion, dodaj koncentrat pomidorowy i pomidory z puszk oraz posiekaną kolendrę. Dodaj oba rodzaje soczewicy. Wymieszaj, gotuj na średnim ogniu pod przykryciem przez około 20 minut, aż czerwona soczewica się rozpadnie, a zielona będzie jeszcze w całości. Dodaj odsączoną ciecierzycę z puszki oraz makaron, gotuj 4-5 minut, aż makaron będzie miękki. Zupę dopraw solą i pieprzem. Podawaj udekorowaną natką pietruszki. Obok podstaw jajka ugotowana na twardo pokrojone na ćwiartki, daktyle oraz kawałki cytryny.

UDOSTĘPNIJ:
BRAK KOMENTARZY

Przepraszamy, formularz komentarzy jest obecnie zamknięty.