Gastronomia pod chmurką
Nie ma to jak w ciepłe, słoneczne dni skorzystać z ogródka gastronomicznego. Szkoda tylko, że w mieście jest ich tak mało. Czy miasto nie zawyżyło opłat dla przedsiębiorców?
– Podwyżek nie było od paru lat – zapewnia Krzysztofa Łuczak z łęczyckiego magistratu. – Koszt postawienia ogródka gastronomicznego na gminnym gruncie, to wydatek dla przedsiębiorcy niewiele ponad 50 groszy dziennie netto od metra kwadratowego. Do tego oczywiście dochodzi jeszcze podatek od nieruchomości. W tym roku do urzędu wpłynęły 4 wnioski o pozwolenie na postawienie ogródka gastronomicznego.
Dla przedsiębiorców koszty i tak są duże. Bogusława Estal, właścicielka lokalu w centrum miasta, powiedziała nam, że za ogródek gastronomiczny płaci prawie 600 zł na miesiąc.
– Fakt, podwyżek nie było, ale problem jest taki, że klientów coraz mniej. Być może to przez ten remont rynku – słyszymy od pani Bogusławy. – Mam nadzieję, że w tym roku zjedzie do Łęczycy sporo turystów. Ogródek gastronomiczny ustawiam przed restauracją już po raz siódmy.
Aneta Łazarczyk, kelnerka z pizzerii, twierdzi, że największy tłok jest w czasie weekendów.
– Gdy pogoda dopisuje, ogródek zapełnia się do ostatniego klienta. Oczywiście liczymy na to, że w okresie letnim będzie ładnie.
(stop)
BRAK KOMENTARZY
Przepraszamy, formularz komentarzy jest obecnie zamknięty.