Deser bananowy
Składniki:
okrągłe biszkopty -12 sztuk
banany -2 sztuki
galaretka cytrynowa -2 opakowania
gorąca woda -500 mililitrów
śmietanka kremówka 30% -200 mililitrów
ser mascarpone -4 łyżki
cytryna -1 sztuka
cukier puder -2 łyżki
żelatyna w proszku -2 łyżeczki
Etapy przygotowania:
Formę smarujemy masłem i wykładamy papierem do pieczenia. Na dnie układamy biszkopty. Na biszkopty układamy pokrojone na kawałki banany. Galaretki rozpuszczamy w gorącej wodzie, dokładnie mieszamy i zostawiamy do wystudzenia. Wlewamy na spód z biszkoptów. Wkładamy do lodówki na 1-2 h do stężenia. Śmietanę kremówkę ubijamy na puszysty krem z cukrem pudrem i łyżką soku z cytryny. Dodajemy ser mascarpone oraz rozpuszczony w odrobinie gorącej wody agar. Całość mieszamy. Powstały krem przekładamy na stężałą galaretkę. Wyrównujemy z wierzchu. Ponownie wkładamy do lodówki na min 30 min.
BRAK KOMENTARZY
Przepraszamy, formularz komentarzy jest obecnie zamknięty.