Curry z łososiem i mlekiem kokosowym
Składniki:
600 g filetu z łososia
1 czubata łyżka gotowej pasty curry
2 łyżki oleju
1 puszka (400 ml) mleka kokosowego
sok z połowy cytryny
garść świeżych liści bazylii (możesz zastąpić kolendrą)
sól
świeżo zmielony czarny pieprz
Etapy przygotowania:
Z łososia odkrój skórę, filet pokrój na kostkę o boku około 1,5 x 1,5 cm. Skrop sokiem z cytryny, dopraw odrobiną soli i pieprzu. W woku lub na dużej patelni rozgrzej olej, dodaj pastę, wymieszaj, smaż pół minuty. Wlej mleko kokosowe, wymieszaj, gotuj na średnim ogniu przez 5 minut. Dodaj kawałki łososia, wymieszaj, gotuj na małym ogniu przez 2-3 minuty, aż kawałki ryby będą miękkie. Zestaw z ognia, wrzuć liście bazylii, wymieszaj. W razie potrzeby dopraw solą i pieprzem. Podawaj z ryżem ugotowanym na sypko i pikantną surówką.
BRAK KOMENTARZY
Przepraszamy, formularz komentarzy jest obecnie zamknięty.