Chłodnik litewski
Składniki:
1 spory pęczek botwinki z buraczkami
2 szklanki bulionu warzywnego
3 szklanki maślanki lub kefiru
1 szklanka kwaśnej i gęstej śmietany min. 18%
3 łyżki posiekanego koperku
3 łyżki drobno posiekanego szczypiorku
2 ogórki o łącznej wadze około 15 dag
sól
świeżo zmielony czarny pieprz
do podania:
jajka ugotowane na twardo
Etapy przygotowania:
Botwinkę umyj dokładnie, odetnij buraczki, obierz je i pokrój na cienkie półplastry. Liście i łodygi botwinki drobno posiekaj. Zagotuj bulion, dodaj buraczki i gotuj do ich miękkości (7-10 minut). Dodaj liście i łodygi, wymieszaj, całość gotuj jeszcze przez 3-4 minuty, aż będą miękkie. Zestaw z ognia i wystudź. Ogórki obierz i pokrój na drobną kostkę. Do wywaru wlej maślankę i śmietanę. Dodaj koperek i szczypior (zostaw trochę do dekoracji). Dopraw solą i pieprzem, wymieszaj. Podawaj z jajkami ugotowanymi na twardo, udekorowany szczypiorem. Najlepiej smakuje z młodymi ziemniakami z wody.
BRAK KOMENTARZY
Przepraszamy, formularz komentarzy jest obecnie zamknięty.