Aromatyczna zupa z soczewicy
Składniki:
1 szklanka czerwonej soczewicy
4 ziemniaki średniej wielkości
5 szklanek bulionu warzywnego (w ostateczności może być z kostki)
1 spora cebula
4 łyżki oleju
3 ząbki czosnku
szczypta kminu rzymskiego
1/2 łyżeczki mielonej kolendry
szczypta pieprzu cayenne
sól
świeżo zmielony czarny pieprz
2 łyżki drobno posiekanej natki pietruszki
Etapy przygotowania:
Obraną cebulę pokrój na drobną kostkę. Ząbki czosnku pokrój na cienkie plasterki. Obrane i umyte ziemniaki pokrój na kostkę o boku 1 cm. Soczewicę przepłucz na sicie pod bieżącą wodą. W garnku rozgrzej olej, dodaj cebulę, lekko posól i smaż na średnim ogniu często mieszając, aż się zeszkli – zazwyczaj trwa to od 4 do 6 minut. Do cebuli dodaj czosnek, kmin, kolendrę oraz pieprz cayenne. Smaż przez chwilę nie przerywając mieszania. Do garnka wlej bulion, doprowadź do wrzenia. Dodaj soczewicę i gotuj na średnim ogniu 5-10 minut, aż soczewica zacznie być miękka. Dodaj ziemniaki i gotuj zupę z nimi, aż będą miękkie – nie zapomnij o bardzo częstym mieszaniu – zupa będzie się robić gęsta (soczewica zacznie się rozpadać) i łatwo wtedy może się przypalić. Garnek zdejmij z ognia. Zupę dopraw solą i pieprzem, dodaj natkę i wymieszaj.
BRAK KOMENTARZY
Przepraszamy, formularz komentarzy jest obecnie zamknięty.