Reporter

reporter-ntr.pl

Ads

termy uniejów
Oryginalne potrawy i porady kulinarne

Zupa z zielonych warzyw z kurczakiem i żółtym ryżem

Składniki:

4 szklanki wody lub bulionu warzywnego (1 litr)
50 dag udek z kurczaka (pałki)
30 dag świeżego szpinaku baby
1 szklanka mleka (250 ml)
12 pomidorków koktajlowych
2 cukinie
1 brokuł
3 ząbki czosnku
2 łyżki posiekanego koperku
3 liście laurowe
3 ziarenka ziela angielskiego
sól
świeżo mielony czarny pieprz
żółty ryż:
1 szklanka ryżu basmati (ok. 18 dag)
2 łyżki kurkumy
sól

Etapy przygotowania:

Ryż ugotuj na sypko w osolonej wodzie. Do wody dodaj kurkumę i dokładnie wymieszaj, aby wszystkie ziarenka pokryły się przyprawą. Po ugotowaniu ryż przełóż do miski i rozdziel ziarenka widelcem. Brokuł pokrój na różyczki. Cukinię pokrój wzdłuż na ćwiartki, a następnie na grube plastry. Pomidorki koktajlowe pokrój w ćwiartki. Kurczaka umyj. Przełóż do garnka i zalej bulionem. Dodaj liście laurowe i ziele angielskie. Kiedy bulion się zagotuje, zmniejsz ogień i dodaj brokuła i cukinię. Wymieszaj i gotuj 10 minut pod przykryciem. Z zupy wyjmij połowę warzyw. Przełóż je do wysokiego naczynia (np. blendera), dodaj czosnek, 4 łyżki mleka i garść szpinaku. Zmiksuj na gładko. Zmiksowane warzywa przelej do garnka z zupą. Wlej resztę mleka, dodaj pozostały szpinak, pomidorki koktajlowe i koperek. Dopraw solą i pieprzem. Wymieszaj i zagotuj. Podawaj od razu z porcją żółtego ryżu.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.