Reporter

Nowy Tygodnik Regionalny

Oryginalne potrawy i porady kulinarne

Zupa krem pietruszkowa z mango

Składniki:

1/2 kg dag korzenia pietruszki
1 mango
1 spora cebula
2 łyżki masła klarowanego lub 2 łyżki oleju z pestek winogron
1 łyżeczka cukru
sól
świeżo zmielony czarny pieprz
włoszczyzna na wywar warzywny:
3 marchewki (około 30 dag))
kawałek selera o wadze około 15 dag
1 por (tylko biała część)
1 łyżeczka soli
2 liście laurowe
2 ziarna ziela angielskiego
5 ziarenek pieprzu

Etapy przygotowania:

Wszystkie warzywa na bulion obierz, opłucz, pokrój na duże kawałki. Zalej zimną 5 szklankami zimnej wody, dodaj przyprawy, doprowadź do wrzenia i gotuj na małym ogniu przez 30 minut. Warzywa wyjmij z wywaru (możesz z nich np. zrobić sałatkę warzywną lub podsmażyć na odrobinie masła, posypać prażonym sezamem i podać jako jarzynkę do drugiego dania). Mango obierz, pokrój na kostkę o boku około 1/2 cm. Pietruszkę obierz, opłucz, pokrój na plastry o grubości około 1 cm. Cebulę pokrój w drobną kostkę i podsmaż do zeszklenia na maśle lub oleju. Dodaj pietruszkę i smaż przez 2-3 minuty na średnim ogniu cały czas mieszając. Wlej pół szklanki wody i duś przez 15 minut. Całość przełóż do bulionu Dodaj połowę mango, dopraw solą i pieprzem, zmiksuj na gładką masę. Postaw na średnim ogniu i cały czas mieszają doprowadź do wrzenia. Zestaw z ognia, dodaj pozostałe mango. Zupę podawaj udekorowaną natką pietruszki. Smakuje wybornie z kromką pełnoziarnistego pieczywa.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.