Reporter

Nowy Tygodnik Regionalny

Oryginalne potrawy i porady kulinarne

Zupa cukiniowa z ziemniakami i cheddarem

Składniki:

1/2 kg ziemniaków
2 kostki rosołowe warzywne (wybieraj te bio)
1 kg cukinii
1 pęczek dymki (szczypiorek i białe części)
100 g cheddaru (lub inny dojrzały, ostry ser)
świeżo starta gałka muszkatołowa
sól, pieprz

Etapy przygotowania:

Ziemniaki obierz i pokrój w kostkę. Zalej taką ilością wody, żeby przykryła ziemniaki. Wkrusz kostki rosołowe. Całość doprowadź do wrzenia, przykryj i gotuj 5 minut. Cukinię pokrój w kostkę. Dorzuć do ziemniaków, wymieszaj, przykryj i ponownie gotuj 5 minut. Dymkę posiekaj, odłóż 2 łyżki do posypania zupy. Resztę dodaj do ziemniaków i cukinii. Przykryj i gotuj ostatnie 5 minut. Ser zetrzyj na grubej tarce. Część odłóż do posypania zupy. Do gotowej zupy zetrzyj gałkę muszkatołową. Dopraw solą i pieprzem. Zmiksuj całość. Wsyp starty cheddar i ponownie zmiksuj. Jeśli zupa wydaje Ci się za gęsta możesz dolać trochę gorącej wody. Zupę podawaj posypaną cheddarem i szczypiorkiem.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.