Reporter

reporter-ntr.pl

Oryginalne potrawy i porady kulinarne

Ziemniaki faszerowane mięsem mielonym i kurkami

Składniki:

6 dużych ziemniaków
250g mięsa mielonego (drobiowego lub wieprzowego)
250 g kurek
50 g sera feta
1 cebula
1 pęczek natki pietruszki
2 łyżki oleju
sól, pieprz

Etapy przygotowania:

Ziemniaki obierz i umyj. Gotuj w osolonej wodzie około 15 minut. Odcedź i odstaw do ostygnięcia. Ziemniaki przekrój na połówki i delikatnie wydrąż środek. Piekarnik nagrzej do 180 stopni. Kurki umyj i oczyść. Duże pokrój na mniejsze kawałki, mniejsze pozostaw w całości. Cebulę pokrój w kostkę. Natkę drobno posiekaj. Fetę pokrój w kostkę. Na patelni rozgrzej olej i smaż na nim cebulę, aż się zeszkli. Dodaj mięso mielone i smaż, aż całkowicie zmieni kolor. Dodaj kurki i smaż około 5 minut. Dopraw solą i pieprzem. Często mieszaj. Dodaj natkę pietruszki, wymieszaj i smaż około minuty. Do każdego ziemniaka nałóż porcję farszu. Na wierzchu ułóż kostki fety. Ziemniaki ułóż w formie do zapiekania i wstaw do piekarnika. Piecz około 30 minut. Podawaj na gorąco z sosem czosnkowym, musztardą lub ketchupem.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.