Reporter

Nowy Tygodnik Regionalny

Oryginalne potrawy i porady kulinarne

Śliwkowiec

Składniki:

1 szklanka likieru amaretto
200 g suszonych śliwek
150 g gorzkiej czekolady
100 g masła + 1 łyżka
80 g cukru
2 jajka
2 żółtka
2 białka
1 łyżka kakao
1/2 łyżeczki cynamonu

Etapy przygotowania:

Piekarnik nagrzej do 180 stopni C. Tortownicę o średnicy 22 cm wysmaruj masłem. Spód i boki posyp kakao. Śliwki przełóż do rondelka. Wlej likier amaretto i wsyp cynamon. Gotuj 15 minut. Gorzką czekoladę i masło roztop w kąpieli wodnej. Śliwki i likier amaretto zmiksuj na gładko. Wlej roztopioną czekoladę z masłem i miksuj chwilę do połączenia składników. Całe jajka ubij. Żółtka ubij z cukrem na puszystą masę. Obie masy połącz, delikatnie mieszając. Wlej masę czekoladowo-śliwkową i delikatnie wymieszaj. Białka ubij na sztywną pianę i stopniowo dodawaj do masy czekoladowo-śliwkowej, delikatnie mieszając. Masę przelej do tortownicy i wstaw do piekarnika. Piecz 45-50 minut do suchego patyczka. Wyjmij i odstaw do ostygnięcia. Przed podaniem posyp cukrem pudrem.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.