Reporter

Nowy Tygodnik Regionalny

Oryginalne potrawy i porady kulinarne

Roladki z indyka nadziewane mozzarellą i awokado

Składniki:

4 sznycle z piersi indyka każdy o wadze około 15 dag
12 plastrów szynki długo dojrzewającej lub chudego, wędzonego boczku
świeżo zmielony czarny pieprz
nadzienie:
1 niezbyt miękkie awokado
10 dag twardej mozzarelli
8 suszonych pomidorów z oleju
kilka listków świeżej bazylii
4 płaskie łyżeczki masła

Etapy przygotowania:

Piekarnik rozgrzej do 180 stopni. Awokado obierz, usuń pestki, pokrój na długie i cienkie kawałki. Mozzarellę pokrój na podłużne kawałki. Sznycle rozłóż na desce, przykryj folią spożywczą i rozbij tłuczkiem na plastry o grubości około 1 cm. Dopraw świeżo zmielonym pieprzem. Na środku każdego połóż łyżkę masła. Na każdym kawałku połóż po 2 pomidory i po 1/4 kawałków awokado i mozzarelli. Dodaj kilka listków bazylii, dopraw pieprzem i solą (ale nie dużo, bo szynka jest mocno słona) zwiń w ruloniki, następnie zawiń je w plastry szynki. Zepnij wykałaczkami. Naczynie żaroodporne wysmaruje olejem, przełóż do niego roladki. Na dno wlej kilka łyżek wody lub jeszcze lepiej półsłodkiego wina. Roladki wstaw do gorącego piekarnika i zapiekaj przez 20-25 minut, aż szynka stanie się chrupka. Wyjmij, przykryj folią i odstaw na 5-7 minut, by mięso odpoczęło.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.