Reporter

Nowy Tygodnik Regionalny

Ads

Ads

Oryginalne potrawy i porady kulinarne

Roladki wieprzowe z ogórkiem i boczkiem

Składniki:

5 kotletów schabowych
5 plastrów boczku
3 ogórki kiszone
2 łyżki musztardy
2 ząbki czosnku
1 łyżeczka suszonego koperku
1 łyżeczka suszonego majeranku
sól
świeżo mielony czarny pieprz

Etapy przygotowania:

Piekarnik nagrzej do 180 stopni. Ogórki kiszone pokrój na połówki. Czosnek przeciśnij przez praskę. Musztardę wymieszaj z czosnkiem. Kotlety schabowe lekko rozbij. Każdy kotlet posmaruj musztardą z czosnkiem. Dopraw solą i pieprzem. Na każdym kotlecie z jednej strony ułóż połówkę ogórka kiszonego i zawiń w roladkę. Odkładaj na deskę. Następnie każdą roladkę zawiń w boczek i ułóż w formie do zapiekania. Posyp koperkiem i majerankiem. Formę przykryj folią aluminiową. Wstaw do piekarnika i piecz 50 minut. Na 10 minut przed końcem pieczenia ostrożnie zdejmij folię i piecz roladki, aż będą rumiane.