Reporter

Nowy Tygodnik Regionalny

Oryginalne potrawy i porady kulinarne

Krem z batatów z fetą

Składniki:

3/4 kg batatów
4 szklanki bulionu warzywnego
2 łyżki oleju
1 cebula
2 ząbki czosnku
1 opakowanie sera feta (150 g)
4 łyżki pestek dyni
1/2 łyżeczki ostrej papryki w proszku
1/2 łyżeczki zmielonego kminu rzymskiego
listki świeżej kolendry
sól
świeżo mielony czarny pieprz

Etapy przygotowania:

Pestki dyni upraż na patelni. Zdejmij z ognia i odstaw. Fetę pokrój w kostkę. Cebulę pokrój w piórka. Czosnek pokrój w cienkie plasterki. Bataty obierz i pokrój w kostkę. W garnku rozgrzej olej i smaż na nim cebulę 2-3 minuty, aż się zeszkli. Czosnek dodaj do cebuli i smaż kolejną minutę. Do pozostałych składników dodaj bataty i smaż przez kolejne 5 minut. Dopraw solą, świeżo mielonym czarnym pieprzem, ostrą papryką i kminem rzymskim. Warzywa zalej bulionem i doprowadź do wrzenia. Gotuj przez 15 minut. Od czasu do czasu zamieszaj. Garnek z zupą zestaw z ognia. Zupę zmiksuj na gładki krem. Krem podawaj z pokrojoną w kostkę fetą i prażonymi pestkami dyni. Talerze ozdób listkami świeżej kolendry.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.