Reporter

Nowy Tygodnik Regionalny

Oryginalne potrawy i porady kulinarne

Kotlety siekane z kurczaka z majonezem i papryką

Składniki:

700 g piersi z kurczaka (możesz też użyć mięsa indyka)
1 średnia cebula
100 g startego żółtego sera
1 jajko
4 czubate łyżki mąki pszennej
2 łyżki majonezu
2 łyżki drobno posiekanej natki pietruszki
2 łyżki oleju
1 łyżeczka słodkiej papryki
1/2 łyżeczki ostrej papryki
sól
świeżo zmielony czarny pieprz
do smażenia:
1/2 szklanki oleju

Etapy przygotowania:

Piersi kurczaka pokrój na drobniutką kostkę. Przełóż do miski, dodaj mąkę, jajko, majonez, żółty ser, natkę, oba rodzaje papryki, dopraw solą i pieprzem. Dokładnie wymieszaj. Odstaw na czas przygotowania cebuli. Cebulę drobno posiekaj. Na patelni rozgrzej 2 łyżki oleju, dodaj cebulę, lekko posól, smaż na średnim ogniu, aż się zacznie szklić. Podsmażoną cebulę dodaj do masy mięsnej, wymieszaj. Na dużej patelni rozgrzej olej, łyżką stołową nakładaj porcje masy. Formuj cienkie kotlety. Smaż po 3-4 minuty z każdej strony. Usmażone kotlety przekładaj na ręcznik papierowy, aby pozbyć nadmiaru tłuszczu.