Reporter

Nowy Tygodnik Regionalny

Oryginalne potrawy i porady kulinarne

Dwukolorowa babka czekoladowo-kokosowa

Składniki:

25 dag mąki pszennej
25 dag cukru drobnego do wypieków
20 dag miękkiego masła
10 dag czekolady deserowej
3/4 szklanki wiórek kokosowych
50 ml mleka
3 dag cukru z prawdziwą wanilią
4 jajka
1 czubata łyżka kakao
2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
do podania cukier puder

Etapy przygotowania:

Piekarnik nagrzej do 180 stopni. Czekoladę połam na kawałki. Rozpuść w kąpieli wodnej – w rondelku zagotuj wodę i wstaw do niej miseczkę z czekoladą. Podgrzewaj na małym ogniu, aż czekolada zupełnie się rozpuści. Zdejmij z ognia i odstaw do ostygnięcia. Masło pokrój na kawałki i przełóż do dużej miski. Dodaj cukier, cukier z prawdziwą wanilią, sól i miksuj, aż powstanie jednolita masa. Kolejno dodawaj po jednym jajku i miksuj, aż składniki się połączą. Do mąki dodaj proszek do pieczenia i sól. Wymieszaj i dodawaj partiami do ciasta. Cały czas miksuj. Do drugiej miski przełóż 1/3 ciasta. Dodaj 2 łyżki mleka i wiórki kokosowe. Wymieszaj. Do reszty ciasta dodaj czekoladę, kakao i resztę mleka. Dokładnie wymieszaj. Formę keksówkę (30 cm długości) wysmaruj masłem. Przelej do niej czekoladowe ciasto. Na ciasto czekoladowe nałóż ciasto kokosowe. Wyrównaj. Wstaw do piekarnika i piecz ok. 55-60 minut do suchego patyczka. Wyjmij z piekarnika i ostudź na kratce. Przed podaniem posyp cukrem pudrem.