Reporter

Nowy Tygodnik Regionalny

Oryginalne potrawy i porady kulinarne

Ciasto kukułka (kukułkowiec) – bez pieczenia

Składniki:

50 dag maślanych herbatników
40 dag cukierków kukułek
30 dag miękkiego masła
4 szklanki mleka + 2 łyżki
4 opakowania budyniu śmietankowego
2 łyżki wódki lub innego mocnego alkoholu
2 łyżki kakao
2 łyżki cukru pudru
2 łyżki cukru z prawdziwą wanilią
polewa:
5 dag masła
5 dag gorzkiej czekolady
1/2 szklanki cukru
4 łyżki mleka

Etapy przygotowania:

2 szklanki mleka przelej do garnka i zagotuj. Dodaj cukierki kukułki, zmniejsz ogień i gotuj, aż cukierki zupełnie się rozpuszczą. Bardzo często mieszaj. W pozostałych 2 szklankach mleka rozpuść budynie. Dodaj kakao i cukier z prawdziwą wanilią. Kiedy cukierki się rozpuszczą, doprowadź do wrzenia i wlej budynie z kakao i cukrem. Gotuj, cały czas mieszając, aby nie powstały grudki. Przelej do miski, przykryj folią spożywczą i odstaw do ostudzenia. Masło utrzyj z cukrem pudrem na puszystą masę. Stopniowo dodawaj masę budyniową. Formę wyłóż folią spożywczą. Na dnie ułóż warstwę herbatników. 2 łyżki mleka wymieszaj z wódką. Za pomocą pędzelka posmaruj każdego herbatnika. Krem podziel na dwie części. Pierwszą część wyłóż na nasączone herbatniki. Przykryj kolejną warstwą i nasącz mlekiem z wódką. Nałóż drugą porcję kremu, przykryj warstwą herbatników i nasącz je mlekiem z wódką. Przygotuj polewę. W rondelku rozpuść masło, dodaj połamaną czekoladę, cukier i mleko. Podgrzewaj i cały czas mieszaj, aż składniki się roztopią i ze sobą połączą. Rondelek zdejmij z ognia. Równomiernie polej wierzch ciasta. Ciasto wstaw do lodówki – najlepiej na całą noc.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.