Reporter

Nowy Tygodnik Regionalny

Oryginalne potrawy i porady kulinarne

Ciasteczka francuskie ze śliwkami i budyniem

Składniki:

400 ml mleka
10 śliwek
1 opakowanie ciasta francuskiego
1 opakowanie budyniu czekoladowego
1 jajko
3 łyżki miodu
2 łyżki cukru trzcinowego

Etapy przygotowania:

Śliwki umyj, osusz i przekrój na pół, usuwając pestki. Jeżeli używasz mrożonych owoców, rozmroź je wcześniej. Mocno rozgrzej patelnię i smaż na niej śliwki. Kiedy będą miękkie, dodaj miód. Cały czas mieszaj i smaż, aż zaczną się lekko rozpadać. Piekarnik rozgrzej do 180 stopni. Blachę wyłóż papierem do pieczenia. Połowę mleka przelej do rondelka i zagotuj. Do drugiej połowy wsyp budyń, wymieszaj i wlej do rondelka. Podgrzewaj i mieszaj, aż budyń będzie bardzo gęsty. Rondelek zestaw z ognia. Ciasto francuskie pokrój na kwadraty o boku około 10 cm. Każdy kawałek posmaruj budyniem, ułóż śliwki i sklej ze sobą krawędzie ciasta, formując sakiewki. Ułóż je na blasze. Każde ciasteczko posmaruj roztrzepanym jajkiem. Wierzch posyp cukrem trzcinowym. Wstaw do piekarnika i piecz około 20 minut. Wyjmij i odstaw do ostygnięcia.