Zupa z kurek
Składniki:
20 dag kurek
2 ziemniaki
1 cebula
po 1 łyżce posiekanej natki pietruszki, szczypiorku i koperku
pół litra bulionu grzybowego (np. z kostki)
1 łyżka mąki
sól, pieprz
1 łyżka masła
1 łyżka oleju (z pestek winogron)
2 łyżki gęstej kwaśnej śmietany 18%
Etapy przygotowania:
Kurki wypłukać i pokroić na mniejsze kawałki. Cebulę i ziemniaki pokroić w kostkę.
Rozgrzać olej i masło w szerokim rondlu, wrzucić cebulę, ziemniaki oraz pietruszkę, szczypiorek i koperek, przesmażyć, dodać kurki, lekko posolić i popieprzyć. Smażyć aż wyparuje sok, który puszczą grzyby. Oprószyć mąką, wymieszać.
Wlać do rondla gorący bulion grzybowy i gotować na małym ogniu ok. pół godziny, aż ziemniaki będą miękkie. Uzupełniać gorącą wodą, gdy zupa będzie bardzo gęstnieć. Zahartować śmietanę, wymieszać z zupą, ewentualnie doprawić jeszcze solą i pieprzem; ale uwaga! bardzo ostrożnie z solą, bo kurki, cebula i zioła mają ostry smak, bulion jest też dość słony, łatwo tu o przesolenie.
BRAK KOMENTARZY
Przepraszamy, formularz komentarzy jest obecnie zamknięty.