HomeBeskidy Bliżej CiebieZapasy na zimę poczynione

Zapasy na zimę poczynione

kiszenie kapusty

W gm. Brenna – w Beskidzkim Domu Zielin „Przytulia” – „skrzyknięto” parę osób, żeby (jak to dawniej bywało) wspólnie zakisić kapustę. Na profilu facebookowym gminy można przeczytać:

„Okazało się, że kultywowanie dawnych zwyczajów łączy ludzi i pokolenia. Dziewczęta z „Sójek” pod czujnym okiem Anna Damroka Musioł zaprezentowały jak to się robiło, ale wszyscy obecni mogli spróbować swoich sił by własnoręcznie krążać oraz deptać kapustę w pokaźnej beczce. Przygrywała nam kapela Lipka z Jabłonkowa więc kiszenie szło wręcz koncertowo. Żeby było sprawnie i zgodnie ze starym przepisem dopilnowały dwie gaździny: Helena Lipowska i Elżbieta Hubczyk, którym serdecznie dziękujemy za wsparcie. Nieoceniona była też pomoc Jana Stasia, który niestrudzenie dyrygował całą operacją zabawiając nas przy tym dowcipnymi historiami. Podziękowania posyłamy również do Koła Gospodyń Wiejskich za słodki poczęstunek.

Pozdrawiamy gorąco tych co byli, oraz tych co chcieli, ale nie byli. Jeszcze raz dziękujemy wszystkim za zaangażowanie.

Do zobaczenia za rok”.

Jak wyglądało kiszenie kapusty? Spójrzmy…

UDOSTĘPNIJ:
W poszukiwaniu dobre
Mikołaj już zapras
BRAK KOMENTARZY

Przepraszamy, formularz komentarzy jest obecnie zamknięty.