Redyk w Beskidach czas zacząć
fot. istebna.eu
14 maja o godz. 13:00 gmina Brenna zaprasza na otwarcie sezonu owczarskiego do Agroturystyki Swoboda, na Trzy Kopce Wiślańskie w Brennej (ul. Malinka 20 – dojazd tylko do parkingów w dolinach, dalej szlakami pieszymi szczegóły: https://www.facebook.com/swobodabeskidy)
W programie:
- strzyżenie owiec
- wykład o projektowaniu permakulturowym
- dla dzieci warsztaty malowania kamyczków
- wystawa fotograficzna „Swobodna owca w obiektywie”
- wypasione jedzenie
Redyk – uroczyste wyjście pasterzy ze stadami owiec na wypas na górskich halach (redyk wiosenny), a także ich powrót z wypasu (redyk jesienny).
Redyk jesienny zwany jest gwarowo uosod, co wywodzi się od słowa uosadzić (ôsadzić), osadzić owce z powrotem do poszczególnych gospodarstw. Istnieje również teoria, że wywodzi się ono od słowa uozchod (ôzchod), czyli rozchód, rozejście się owiec pojedynczych gazdōwek (gospodarstw). Mógł w tym słowie zajść całkowity zanik w wymowie ch, które w gwarze podhalańskiej w tego typu pozycjach wymawialne jest jako słabo słyszalne h (tzw. dźwięczne h), podobnie, jak w słowie schować, które po góralsku wymawiane jest jak sować.
BRAK KOMENTARZY
Przepraszamy, formularz komentarzy jest obecnie zamknięty.