Placki jogurtowe z bananami

placki jogurtowe

Składniki:

3 banany – najlepiej mocno dojrzałe
200 g pszennej mąki
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
400 g gęstego jogurtu
3 małe jajka (lub 2 duże)
1 łyżka cukru wanilinowego
do smażenia:
200 ml oleju
do podania:
cukier puder lub cukier brązowy

Etapy przygotowania:

Obrane banany pokrój na cienkie plasterki. Do dużej miski wsyp mąkę, dodaj proszek do pieczenia i sól. Dokładnie wymieszaj. W drugiej misce dokładnie wymieszaj jogurt z jajkami i cukrem waniliowym. Mieszaninę wlej do miski z mąką, krótko i energicznie wymieszaj. Masa będzie dość gęsta i taka powinna być. Dodaj plasterki bananów i wymieszaj. Na patelni rozgrzej olej (jego warstwa powinna mieć 3-4 mm wysokości). Łyżką nakładaj porcje masy i formuj płaskie placki. Smaż po 2-3 minuty z każdej strony, aż apetycznie się zrumienią. Przekładaj na talerz wyłożony papierowym ręcznikiem, by pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Podawaj posypane cukrem pudrem lub brązowym cukrem.

UDOSTĘPNIJ:
Kotlety siekane z ku
Wiejski żurek z grz
Oceń Ten Artykuł:
BRAK KOMENTARZY

Przepraszamy, formularz komentarzy jest obecnie zamknięty.