HomeWarto przeczytaćMiody będą droższe

Miody będą droższe

fotka-okładka4Straty są bardzo duże. Zdaniem właścicieli pasieki we wsi Borek wyginęła prawie połowa pszczół. To zła informacja dla smakoszy miodu, który może kosztować znacznie więcej niż przed rokiem. W pasiece w Borku jest 36 uli. – Normalnie w jednym ulu może być nawet 50 tysięcy pszczół. Wiadomo już, że pszczół jest jednak znacznie mniej – mówi Barbara Czarnecka, współwłaścicielka pasieki. – Nie wytrzymały tak długiej zimy.
Kilka dni temu pszczoły rozpoczęły wiosenne loty. Rozpoczęły się przeglądy uli.
– Wyjmujemy docieplenia, oglądamy plastry, te zapleśniałe należy usunąć. Trzeba też sprawdzić czy w rodzinie jest matka, zwracamy uwagę na wygląd czerwiu. Przyjmuje się, że dobra matka zwiększa z każdym dniem liczbę składanych jaj, od tysiąca sztuk na dobę do dwóch tysięcy sztuk na dobę w połowie maja – dodaje pani Barbara.
Miody z pasieki w Borku znane są w całym regionie. Te popularne, jak wielokwiatowe, czy też akacjowe lub lipowe, wypierane są przez oryginalne miody faceliowe.
– Facelia jest rośliną pochodzącą z Kalifornii. Ten miód jest jeszcze mało znany, ale jak wszystkie inne miody ma lecznicze właściwości. Wspomaga leczenie chorób układu pokarmowego, nieżyt, wrzody żołądka i dwunastnicy, problemy z trzustką i woreczkiem żółciowym. Pomaga przy leczeniu astmy oskrzelowej. Leczy nadciśnienie – wymienia zalety miodu Barbara Czarnecka.
Aby miód był w pełni przyswojony przez organizm, należy łyżkę stołową miodu rozpuścić w ciepłej wodzie (pół szklanki) i postawić na 12 godzin w temperaturze pokojowej, żeby wystąpiła dyspersja (rozpad) sacharozy na cukry proste (glukozę, fruktozę). Wówczas lecznicze działanie miodu, który należy pić małymi łyżkami, wzrasta nawet 100-krotnie.
(stop)

UDOSTĘPNIJ:
Szok. Półtorej god
Wiosna na działkach
Oceń Ten Artykuł:
490 komentarzy

Sorry, the comment form is closed at this time.