Reporter

Nowy Tygodnik Regionalny

Oryginalne potrawy i porady kulinarne

Zupa z porów z pulpecikami

Składniki:

zupa
1 l bulionu warzywnego
1 i 1/2 opakowania serka topionego (ok. 150 g)
2 pory (białe części)
1 czerwona cebula
1 marchewka
1/2 szklanki śmietanki
1 ząbek czosnku
1 łyżka oleju
1 łyżeczka gałki muszkatołowej
1 łyżeczka kuminu

pulpeciki:
50 dag mięsa mielonego z indyka
2 łyżki bułki tartej
1 jajko
1 pęczek koperku

Etapy przygotowania:

pulpeciki: koperek posiekaj. Do miski przełóż mięso mielone. Dodaj jajko, bułkę tartą i koperek. Dopraw solą i pieprzem. Wyrób na jednolitą masę. Dłońmi uformuj pulpeciki wielkości orzechów włoskich. Ugotuj je na parze (10 minut) lub w wodzie (8 minuty). Wyjmij i przełóż na talerz.

zupa: pory pokrój na plastry. Cebulę pokrój w piórka. Marchewkę obierz i pokrój w plastry. Czosnek pokrój w cienkie plastry. Serek topiony pokrój na mniejsze kawałki. W dużym garnku rozgrzej olej i smaż na nim cebulę. Zajmie Ci to 2-3 minuty. Dodaj czosnek i smaż kolejną minutę. Dodaj pora i marchewkę. Smaż kolejną minutę. Wlej bulion warzywny. Doprowadź do wrzenia. Zmniejsz ogień, dopraw solą, pieprzem, gałką i kuminem. Gotuj 15 minut. Zestaw z ognia. Serek topiony dokładnie zmiksuj ze śmietanką. Odlej 1 kubek zupy. Dodaj śmietankę z serkiem i delikatnie wymieszaj. Wlej do garnka z zupą i wymieszaj. Podawaj z pulpecikami i świeżymi ziołami.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.