Reporter

Nowy Tygodnik Regionalny

Oryginalne potrawy i porady kulinarne

Zupa z kalarepy

Składniki:

1 szklanka kalarepy startej na grubej tarce warzywnej
1-2 pomidory
3 szklanki bulionu warzywnego
1 cebula
1 łyżeczka mąki, kawałek boczku wędzonego (ok. 1x2x5 cm)
tymianek
bazylia
koperek
pieprz ziołowy
sól

Etapy przygotowania:

Pomidory sparzyć, obrać ze skóry, pokroić w kostkę. Bulion zagotować, wrzucić kalarepę i pomidory, ugotować do miękkości. Boczek pokroić w drobną kostkę, przełożyć na rozgrzaną patelnię. Cebulę obrać, pokroić drobno, dołożyć do boczku, zrumienić. Posypać mąką, wymieszać i zasmażyć. Rozprowadzić zupą, przełożyć do garnka, chwilę gotować. Doprawić ziołami do smaku.