Reporter

Nowy Tygodnik Regionalny

Ads

Ads

Oryginalne potrawy i porady kulinarne

Zupa krem z soczewicy

Składniki:

2 szklanki ciepłego bulionu warzywnego
1 szklanka żółtej soczewicy
1 cukinia
1/2 szklanki jogurtu naturalnego
3 marchewki
1 czerwona cebula
1 mały por (tylko biała część)
1 mała pietruszka
1/4 selera
2 łyżki oliwy z oliwek
2 ząbki czosnku
2 łyżeczki kuminu
1 łyżeczka kurkumy
1/2 łyżeczki nasion kolendry
1/2 łyżeczki słodkiej papryki
szczypta chili
do podania:
1 cukinia
1 łyżka oliwy z oliwek
natka pietruszki

Etapy przygotowania:

Cebulę pokrój w kostkę. Czosnek obierz i pokrój w plasterki. Pora pokrój w cienkie plasterki. Marchewkę i pietruszkę obierz i pokrój w plasterki. Selera obierz i pokrój w kostkę. W dużym garnku rozgrzej 2 łyżki oliwy z oliwek i smaż na niej cebulę, aż się zeszkli. Dodaj czosnek i pora i smaż 2-3 minuty, często mieszając. Dodaj marchewkę, pietruszkę i selera. Wymieszaj i smaż 2-3 minuty. Dopraw kuminem, kolendrą, słodką papryką, chili i kurkumą. Wymieszaj. Wsyp soczewicę i smaż 3 minuty, często mieszając. Wlej ciepły bulion warzywny i zagotuj. Zmniejsz ogień i gotuj pod przykryciem 15 minut. Kiedy zupa się gotuje, przygotuj cukinię. Cukinię umyj, osusz i pokrój w kostkę. Na patelni rozgrzej oliwę z oliwek i smaż na niej cukinię, aż będzie rumiana. Garnek z zupą zdejmij z ognia. Delikatnie wlej jogurt i wymieszaj, a następnie zmiksuj zupę na gładki krem. Dopraw solą i pieprzem. Zupę podawaj od razu posypaną smażoną cukinią i udekorowaną natką pietruszki.