Reporter

Nowy Tygodnik Regionalny

Oryginalne potrawy i porady kulinarne

Zupa koperkowa z ziemniakami

Składniki:

8 szklanek bulionu warzywnego
4 ziemniaki
1 pęczek włoszczyzny
2/3 szklanki śmietanki 30%
2 pęczki koperku
1/2 cebuli
1 łyżka masła
szczypta gałki muszkatołowej
sól
świeżo mielony czarny pieprz

Etapy przygotowania:

Koperek posiekaj. Ziemniaki obierz i pokrój w kostkę. Cebulę pokrój w kostkę. Włoszczyznę obierz i przełóż do garnka. Dodaj cebulę. Wlej bulion warzywny i zagotuj. Dodaj ziemniaki. Doprowadź do wrzenia, zmniejsz ogień i gotuj ok. 15-18 minut, aż ziemniaki będą miękkie. Zupy wyjmij warzywa. Marchewkę i pietruszkę pokrój plasterki i dodaj z powrotem do zupy. Na patelni rozpuść masło i smaż na nim posiekany koperek. Dodaj do zupy i gotuj 5-8 minut. Odlej jeden kubek zupy. Wymieszaj ze śmietanką i delikatnie wlej do garnka z zupą. Wymieszaj i dopraw solą i pieprzem. Gotuj na średnim ogniu 12-15 minut. Zupę koperkową z ziemniakami podawaj na gorąco.